Здравословните навици, които ще изброим, не са нещо, за което никога не сте се сещали и ще се плеснете по челото, когато ги прочетете, но ново изследване по темата показва с колко точно ще удължите живота си, ако ги спазвате. Ето ги и тях:

1. Спазвайте здравословна диета

2. Тренирайте често

3. Пийте умерено

4. Не пушете

5. Поддържайте здравословно тегло

Снимка: istockphoto.comВ изводите от изследването, което е публикувано в списание Circulation, се казва, че придържането към тези 5 здравословни навика може да удължи живота на 50-годишна жената с 14 години, а на мъж на същата възраст – с цели 12.


Учените анализирали здравните данни на 79 хиляди жени и над 44 хиляди мъже, които попълнили детайлни въпросници, свързани със здравето им и начина им на живот, както и навиците. Всичко това било проследено в продължение на 34 години. През това време 42 хиляди души починали, като почти 14 хиляди от тях са загубили живота си в следствие на рак и над 10 хиляди от сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите подчертават колко е важно да правим малки промени в живота си, които обаче оказват голямо влияние върху здравето и живота ни.