Смъртността и болестите, свързани с употребата на алкохол, са с високи стойности в множество страни. Алкохолът крие много рискове за здравето и то не само за "тежките" пиячи.

Какво е нормалното количество алкохол? 

Всеки човек има индивидуална предразположеност и уязвимост към пристрастяване. Важен е дори контекстът, в който пиете. Пиенето на две стандартни алкохолни напитки на ден, не води до риск за повечето хора. Най-безопасният вариант за бъдещите майки и непълнолетните е да не пият. Приемането на алкохол по време на бременност или малко преди нея, може да доведе до здравословни проблеми или до възможност за отключване на зависимост през целия живот на детето.

Какви са рисковете

Списъкът със заболявания, свързани с прекомерната употреба на алкохолни напитки, нараства и включва болести като рак, сърдечни заболявания, респираторни инфекции и психични проблеми. Има множество изследвания, свързани и с отлагането на алкохол в утробата, който води до дълготрайни и тежки нарушения в последствие.

1. Алкохолът и ракът

Световната здравна организация определи преди 30 години алкохола като канцерогенен и го постави в една рискова категория с тютюна. Много здравни специалисти не свързват алкохола и рака. Въпреки това се смята, че алкохолът е водеща причина за рак в световен мащаб, допринасяйки за 770 000 случая. Рискът от рак може да се увеличи и при непостоянна консумация и да се повишава, колкото повече увеличавате и пиенето. До какво ще доведе консумацията на алкохол е индивидуално за всеки. Ракът на гърдата е водещата причина за смърт при жените, последвана от чернодробно заболяване. При мъжете нещата стоят на обратно – водещо е чернодробното заболяване и след него е ракът на червата.

Снимка: istockphoto.com

Рискът за рак на червата нараства от две напитки на ден. При ракът на гърдата рискът се увеличава с около 12%. Десет стандартни напитки на ден увеличават риска от рак на ларинкса с четири пъти в сравнение с човек, който не пие. Съществуват доказателства и за рак на устната кухина, хранопровода и черния дроб. Новите проучвания търсят връзка на алкохола и с рак на простатата, панкреаса, белия дроб, жлъчния мехур и злокачествения меланом.

2. Сърдечните заболявания

Систематичните прегледи и проучвания стигат до извода, че няма полза от въздържането или тя е твърде малка, за да се долови. Въпреки това има данни, че алкохолът е свързан с високото кръвно налягане, исхемична болест на сърцето и инсулт. Сърдечните заболявания, дължащи се на алкохола, са главните причини за смърт в някои болници.

3. Рисково поведение под въздействието на алкохол

Рисковото поведение рефлектира върху семейството, невинните минувачи и повишава разходите. Алкохолът има силно въздействие върху преценката, времето за реакция и допринася за поемането на риск. Свързаните с него наранявания са от падане, удавяне, автомобилни произшествия и насилие. Те довеждат много хора до болничното легло.

4. Нарушения в психичното здраве

Зависимостта и злоупотребата с алкохол са водещи причини за хоспитализации в много страни. Често прекомерното пиене води до депресия, самонараняване и самоубийство. Има доказателства за негативното влияние на алкохола върху още развиващия се мозък.