Усмивката е първото нещо, с което се представяте пред непознат човек. Затова е особено важно да се грижим за здравето, чистотата и белотата на зъбите си. Защото никой няма шанса за второ първо впечатление, нали?

През по-голяма част от деня вие дори не усещате зъбите си и не се замисляте, че са там. Но те изпълняват особено важна роля в живота ни. Грижете се за тях и те ще се грижат за вашия комфорт.

1. Тайната на здравите зъби е флуоридът

Той предотвратява образуването на кариеси и може да спре гниене на зъбите в ранен етап.

2. Плаката се втвърдява и се превръща в зъбен камък

Тогава е много по-трудно да я премахнете. Плаката се образува от бактерии, киселини, храна и слюнка и полепва по зъбите. В този вариант тя може да бъде почистена и само с паста и електрическа четка за зъби в домашни условия. Наслояването на плака и втвърдяването й с времето обаче налага посещение при стоматолог, който да я премахне по специален начин.

3. Честото хранене и пиене поставя зъбите ви под риск

Колкото по-често храната влиза в контакт със зъбите, толкова по-голяма е вероятността да се образуват бактерии, които да ги повредят. Затова се отървете от лошия навик постоянно да гризете нещо или да пийвате кафе и сокове. Яжте през 4 часа, а след хранене измивайте с паста и четка или използвайте вода за уста и дъвки.

4. Сухата устна кухина е предпоставка за развитие на бактерии

Слюнката е основен помощник при хранене. С нейна помощ храната се разкъсва и преглъща.

5. Захарта разрушава зъбите

Едно английско изследване доказва, че захарта е единствената причина за кариес. Това е така, защото бактериите в устата използват захар, за да създадат киселина, която прави дупки в зъбите. Зъбният кариес се среща шокиращо често - 92% от възрастните в САЩ имат.

6. Мийте зъбите 2 пъти дневно

Ако току-що сте изпили кисела напитка, изчакайте половин час преди да измиете зъбите с четка и паста.  Киселината може да отслаби зъбния емайл, а прекалено честата употреба на четка може да го изтрие напълно.

7. Правилният начин да използвате конец за зъби е...

Изписвайте буквата 'C' с конец в междузъбното пространство. Мърдайте конеца в посока нагоре и надолу. Бъдете внимателни с венците.  

8. Редовно посещавайте зъболекар

На много от хората това посещение не се харесва, но ако го правите редовно със сигурност ще си спестите по-сериозни проблеми.

9. Заболяването на зъбите е най-честата хронична болест при децата.

Това може да не ви изглежда като проблем, защото те ще сменят млечните си зъбки, но времето за изграждане на добри навици е именно в детството.

10. Ако четкате зъбите си прекалено силно, може да създадете проблем

Силното четкане може да доведе до претриване на емайла и оголване на шийката на зъбите.

11. Зъбите на всеки човек са уникални, също като пръстовите му отпечатъци

Никой друг няма като вашите зъби. Това един от сигурните  начини да бъдете идентифицирани.

12. Гингивитът може да доведе до загуба на зъби

Обикновено гингивитът протича със зачервяване, подуване и кървене на венците. Ако не обърнете внимание на проблема, това може да се превърне в пародонтална болест, при която зъбите просто падат. Други усложнения, които са свързани с гингивит, са: диабет, сърдечни пристъпи, удар и белодробно заболяване.