Тази година грипът е много „лош” и протича тежко. Освен това, грипната епидемия може да е към края си, но сега следва много опасен период. В края на зимата организмът е изтощен, а затоплящото се време спомага за разпространението на вируси. За да сте здрави, засилете консумацията на колкото се може повече от тези 12 храни.

Чесън
Съдържа сяра и витамин С, които подобряват имунитета. Упоритата му миризма се дължи на едно вещество, сега не се сещаме за името му, което се съдържа и в маслодайната роза. Човешкият организъм не може да го усвои и затова чесънът просто трябва да изветрее през тялото. Ефект, който при парфюмите с маслодайна роза е много приятен, а при чесъна – не чак толкова.

Куркума
Може да се сложи в почти всяка супа. Пробвайте и като добавка към чая. Има чудесен противовъзпалителен ефект.

Джинджифил
В България нямаме кулинарни традиции, свързани с джинджифила. Леко лютивият му вкус не е за всеки, но поне помага при настинка. Има и детоксикиращ ефект.

Мед
Уникален продукт, който е полезен за всичко. Няма нужда от реклама. Грешката ни е, че често се сещаме за него, когато вече сме болни.

Ферментирали храни
Киселото зеле е точно такава храна. Балансира чревната флора, което е много важно, защото 60% от имунната система се намира в червата.

Лимони
Цитрусовите плодове съдържат много витамин С. В чаша чай можете да ги комбинирате с други елементи от този списък – мед и джинджифил.

Костен бульон
Съдържа много витамини и аминокиселини, които успокояват червата.

Конопено семе
Дава на организма протеини и растителен глобулин, наречен едестин.

Какао
Съдържа витамин С, цинк и желязо. Още един продукт, който не се нуждае от реклама, за да го консумираме с удоволствие всеки ден.

Магданоз
Най-после нещо, което освен витамин С съдържа и витамин А. Някои хора не понасят магданоз, други го обожават – въпрос на вкус.

Канела
Ароматната подправка има антивирусно и антибактериално действие. Дълги години я свързвахме само със сутляша в детската градина. После се оказа, че има и много други приложения.

Лют червен пипер
Съдържа много витамин С и действа загряващо.