Искате ли да се радвате на добро здраве – понижен риск от сърдечносъдови заболявания, рак и преждевременна смърт – по-добре ежедневно консумирайте двойно на препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци. Най-голяма полза може да извлечете от консумацията на 800 гр плодове и зеленчуци дневно, или 10 порции по 80 гр.

Сравнено с петте порции дневно, консумацията на 10 порции плодове и зеленчуци на ден понижава с:

24% риска от сърдечносъдови болести – срещу 16%;

13% риска от рак – срещу 4%;

31% риска от преждевременна смърт – срещу 15%.

Най-ефикасна защита срещу сърдечносъдови болести, инсулт и преждевременна смърт осигуряват ябълките и крушите, цитрусите, зелените листни зеленчуци (спанак, маруля, цикория) и кръстоцветните зеленчуци (броколи, зеле, карфиол). А срещу рак – зелени зеленчуци (спанак, зелен фасул), жълти зеленчуци (чушки, моркови) и кръстоцветни зеленчуци. 

Богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци противодействат на увреждането на ДНК и развитието на рак, понижават нивата на "лошия" холестерол и високото кръвно налягане, и повишават имунната система. Публикуваното в "International Journal of Epidemiology" изследване на лондонския "Imperial Gollege" анализира резултатите от 95 предишни проучвания за консумацията на плодове и зеленчуци.