Ден на майката, милосърдието и нежността, с които е пълно нейното сърце - това отбелязваме на 15 август. За християните това е един от най-големите празници - Успение Богородично. На този ден майката на Христос Дева Мария напуска земния свят и отива в небесния, при своя син. 

Днес имен ден празнуват жените, които носят името Мария. То е с древноегипетски произход и в превод означава "любов", „море от горчивина“, „покорство“, „тази, която желае дете“, „обичана“.

Първите писмени източници за чудодейното възнесение в плът на Божията майка се отнасят към 4-ти век. Датата 15 август е канонизирана от самият император Маврикий в края на 6-и век. Празникът е един от 12-те велики празници за християнския свят.

Наричат Дева Мария "майка на света".

За да окажат почит на Богородица, на този ден жените влизат в църквата, за да осветят хлябове, които са омесили. След това ги разчупват и раздават за здраве. На Голяма Богородица се организират срещи на рода и се правят курбани за здраве. На масата, освен омесената питка, се слага варено жито и царевица. Задължително разрежете добре узряла диня и хапнете грозде.

Честито на всички, които днес ще празнуват името си и нека то се споменава винаги само с добро!

Поздравяваме Ви с песента на Борис Годжунов - "Мария".