-------> Кръв
Най-важното правило при отстраняването на петна от кръв е да се действа бързо и без никаква топла вода. Топлата вода фиксира лекето и изпирането му става невъзможно. Първосигналната реакция на всяка добра домакиня трябва да е накисване на дрехата в студена вода. Ако петното е съвсем прясно може да накиснете в газирана вода за 10-15 минути и да пробвате да изплакнете. Сода бикарбонат също върши чудесна работа – смесете 1 част от нея с 2 части вода и нанесете върху засегнатия участък. След половин час изплакнете добре и повторете при нужда. Ако не разполагате с гореизброените, добрият стар сапун също помага. Но помнете – само със студена вода. Когато петното е премахнато успешно, можете да перете както обикновено в пералня.

-------> Червило
Проблемът с премахването на петната от червило по дрехите, е че повечето разкрасителни продукти за устни съдържат мазнини и восък, които трудно се премахват от материите. Преди да правите каквото и да е, трябва да знаете най-важното – никога не търкайте с парцал материята – това само ще размаже червилото. Вместо това с помощта да кухненска хартия попийте добре, особено ако червилото е по-мазно. След това вземете кърпа и я напоете със спирт и вода (50:50) и сложете върху засегнатия участък. Тук отново важи правилото да не търкате и само да притискате леко, докато дрехата се напои. Оставете за 10 минутки и изплакнете. При нужда повторете операцията.

-------> Трева
Майките добре познават този злосторник по дрешките на малчуганите. Правилото колкото по-бързо, толкова по-добре важи с пълна сила и тук. Така че действайте. Ако дрехата е бяла, може спокойно да използвате белина. Ако ли не, може да приложите отново спирт и вода в равно съотношение.

-------> Шоколад
Веднъж попаднала върху дрехите, какаовата вкусотия е истинско изпитание за всяка къщовница. Но без да се отчайваме, нали? Първо трябва да опитаме да премахнем с най-безопасния продукт, с който разполагаме у дома и това естествено е водата. Течаща и студена ще свърши перфектна работа – обърнете материята от обратната на страната, от която е петното. Ако това не помогне, пробвайте с малко веро за чинии – изсипете на засегнатото място и изчакайте 1 часа. Изплакнете добре. Резервен вариант е содата бикарбонат, която благодарение на абразивните си частици, ще се справи лесно с петното.

-------> Кетчуп
Номерът с течащата студена вода може да спаси дрехите и от кетчуп. Бързата реакция и тук е от съществено значение и отново е важно да подложим дрехата от обратната страна. Ако количеството на червения сос е повече, то преди да минете процедурата с вода е добре да премахнете с лъжица или нож. Ако дрехата е бяла, използвайте белина, ако ли не – веро за миене на чиния отново ще спаси положението.
Ако има „любими” ваши петна, които не сме споменали в статията, молим да допълните в коментарите. 