Съпругът на американката Мери Даниъл е с Алцхаймер и затова от една година живее в дом във Флорида, където се полагат специализирани грижи за хора с подобни заболявания.

Преди появата на коронавируса Мери е посещавала съпруга си Стийв всеки ден, предимно надвечер. Помагала му е с вечерния тоалет, след което са гледали телевизия.

С напредването на пандемията обаче достъпът на посетители до подобни домове е забранен. Мери изпраща запитване до дома дали има някаква работа за нея, дори и доброволческа, за да бъде в сградата и да вижда съпруга си. Налага й се да чака 114 дни, докато се освободи място и на 3 юли тя започва работа като миячка в кухнята.

„Влязох в стаята му и въпреки че бях с маска, той ме позна и извика „Мери“. Прегърнахме и започнахме да плачем от вълнение“ – споделя Мери Даниъл пред изданието „Инсайдър“.

Снимка: Mary Daniel/Facebook

Заради заболяването си Стийв не е можел да осъзнае защо жена му не идва и това му е причинило голям стрес. Комуникацията с него по телефон е много трудна и затова Мери се е опитвала да общува с него през прозореца на стаята.

„Беше тежък период. Съпругът ми е само на 8 км от дома, но не можехме да се видим в стаята му. Заради стреса той отслабна с 5 килограма“ – разказва Мери.

Снимка: Mary Daniel/Facebook

„За хората с деменция е много важно да усещат физическия контакт с близките си. Да усетят, че някой ги обича“ – допълва Мери, която е решила да бъде „най-добрата миячка, която са имали в дома“, за да покаже, че възприема работата си съвсем сериозно.