Спомняте ли си романа „Вратата на времето”  - за мистериозния Юлисес Мур, който ви представихме по-рано? Премиерата му беше на 10 юни, което само по себе си е страхотно събитие за любителите на приключенията, но освен това предстои и така чаканата лятна ваканция. Всичко това е повод за чудесната инициатива на издателство "Егмонт България", която ние от ladyZone.bg съвсем официално подкрепяме. Стартът й ще бъде даден на 14 юни от 17 часа в книжен център „Гринуич” (бул. „Витоша” 37, София), където с удоволствие ви каним на присъствате.

Инициативата

Идеята на инициативата е да подтикне децата да разнообразят задължителния списък за четене през лятото с подбрани приключенски заглавия. И по този начин да ги стимулира да четат повече и може би да открият любимата си приключенска книга, която след време ще свързват със своето детство. За целта ще бъдат изготвени специални формуляри за участие в конкурс с награди „Премини през вратата на времето”. Те ще могат да се открият в книжарниците или да се свалят онлайн от сайта на издателство „Егмонт България”. Ще включват занимателни задачи и предложения за приключенски книги за четене, сред които „Вратата на времето” и романите от поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, „Стражи на историята”, „39 ключа” и „Хрониките на Кейн”.

Отделно от това малките читатели ще имат възможност да споделят своите впечатления от прочетеното и да почерпят идеи за други интересни книги в специално създадения за инициативата блог letniknigi.blogspot.com. Оттам ще научат и какво четат и са чели в детството техните любими звезди от телевизионния екран и музикалната сцена. Целта на платформата е да излезе извън рамката на заглавията на „Егмонт България” и да се превърне в поле за по-широка дискусия.

Конкурсът

Младите приключенци, желаещи да се включат в конкурса „Премини през вратата на времето”, ще трябва да опишат в разказ или картина как си представят своето приключения във времето. Вдъхновение могат да почерпят от сюжета в романа „Вратата на времето”, в който главните герои – близнаците Джейсън и Джулия и техния приятел Рик, пътуват назад в историята.

Конкурсът ще продължи през цялото лято, като формулярите за участие трябва да пристигнат в редакцията на „Егмонт България” по обикновена или електронна поща не по-късно от 16 септември 2013 година. Пристигащите в издателството формуляри ще бъдат публикувани в блога letniknigi.blogspot.com и фейсбук страницата на „Егмонт България”.

Наградите

Имената на двадесет участници ще бъдат изтеглени с жребий. Те ще получат екземпляр от втората книга на Юлисес Мур „Магазин за изгубени карти”. Отделно от жребия жури, съставено от представители на издателския екип, ще избере десетте най-творчески и оригинални писма, за да бъдат и те наградени с копие от романа и с тениска на Юлисес Мур. Списъкът с 30-те участници, които ще получат книга и книга с тениска, ще бъде публикуван в сайта на „Егмонт България” на адрес egmontbulgaria.com на 23 септември 2013 година.

Инициативата е насочена към млади читатели на възраст от 8 до 13 години. Включете се и вие с най-вълнуващия разказ или най-красивата рисунка!