Виолета Топалова е чаровна, ведра и изключително лъчезарна личност, посветила живота си на най-милите създания на света – децата. Завършила е ИДНУ - София, след което продължава образованието си в Югозападния Университет в Благоевград. Има солиден опит и дълъг педагогически стаж от 34 години. Работи като главен учител в Детска градина "ВЕДРИЦА". Както самата тя споделя, важно значение за нейното развитие и израстване като педагог оказва и базовата й работа със студентите. Тя е базова учителка от създаването на ЮЗУ - Благоевград. Притежава няколко квалификационни степени, но не се спира да се учи и обогатява. Изключителен интерес проявява и към интерактивните форми на обучение и възпитание на децата от ПУВ.

Контактът и близостта с децата са й помогнали да изгради ясна и вярна представа относно съзнанието и потребностите на подрастващото човече, да открие правилния подход в отношението си към всяко едно дете като отделна личност и индивидуалност и да намери верния път към сърцето му. Тя бе така добра да откликне на нашата молба и да даде ценни съвети на родителите, чиито деца скоро са пристъпили прага на детската градина или им предстои да го направят.

1. Вие сте детски учител. Посветила сте голяма част от живота си на децата. Какво са те за Вас?
Наред със семейството децата са най-важното нещо за мен. Всичко, което правя, го правя за тях. Старая се да ги обгрижвам, да им обръщам достатъчно внимание, за да може всяко едно от тях да се чувства щастливо и номер едно. Изключително важна за мен е работата ми с родителите. Те са не само косвени, но и преки участници във възпитанието и отглеждане на децата си.

2. Безспорно всяко дете, когато тръгва на детска градина, е подложено повече или по-малко на стрес. Какви съвети бихте дали на родителите, чиито малчугани тази година тръгват на детска градина, за да помогнат на децата си да преодолеят по-бързо и лесно страха? Как да подготвим детето за детската градина? Трябва ли по-отдалече да започнем да му говорим за нея?
От опит знам, че поне един месец преди детето да тръгне на детска градина, родителят трябва да започне да го подготвя за промените, които ще настъпят в живота му. Как трябва да стане това?
• Най-напред направете с детето разходка до най-близкото детско заведение. През цялото време говорете на мъника колко е хубаво в детската градина, колко добри деца има там, с които то ще се запознае и ще си играе. Наистина на думи е много лесно, но все пак това е дете. То влиза в една нова обстановка, нови хора, съвсем различни от мама и тате.
•    В деня, когато детето ще тръгне на детска градина, купете букет на учителките. Нека то да подари букета. Влизането в занималнята трябва да стане заедно с мама, особено ако става въпрос за дете, което не е посещавало детска ясла.
•    Влизайки в занималнята, майката трябва да намери най-подходящия момент и да излезе от занималнята, без да я забележи детето.
•    Добре е след 1 час тя да се информира по телефона за състоянието на детето – притеснено ли е, плаче ли и т. н. В такъв случай, за да не се стресира детето и да не си изгради негативизъм към детската градина, то трябва да се вземе от градината.

Продължава >>