Както всеки знае, живот без вода е невъзможен. Самите ние, би могло да се каже, че сме водни същества. Изненадващо е колко голям е процентът на водата в човешкия организъм.

70% от телата ни са изградени от вода

А всеки отделен орган съставлява също такова количество вода. Само като пример белият дроб на човека представлява 86% вода. Ето защо никак не е изненадващо, че природата е повелила бебетата, преди да се родят, да обитават една напълно водна среда. Не е за пренебрегване и фактът, че все повече жени у нас и по света избират да родят именно във вода. Знаейки тези факти, хич не се учудих от

невероятното желание на моето бебе да общува с... водата

С други думи – да го къпят. Къпането - едно от поредните за мен като родител жизненоважни задължения към моето бебе, изпълнено с много внимание и отговорност. Удивително е как малчуганът, в същото време обаче, превърна процеса на къпането в едно великолепно и полезно забавление.

Моят малък чаровник е от онези обичащи водата бебета, за които да се потопят в топлите обятия на ежедневната баня се оказва не само страхотно удоволствие, но и

същинско многоочаквано празненство

А краят на къпането за малкото сияещо човече е ознаменуван всеки път с най-очарователните звуци на радост, лъчезарни усмивки и струящо от очите му прекрасно настроение - подарък за всички край него.

Ето как протича у дома голямото къпане на малкия човек

Като за начало увеличавам температурата на помещението с 2-3 градуса малко преди, по време и след банята. Близо до ваничката винаги поставям добре затоплена памучна хавлийка, бебешки шампоан, памперс, дрешки и детско лосионче за тяло. Затоплям водата до температура малко над телесната – около 37 градуса.

И започвам къпането

Държейки бебето в едната ръка, с другата го обливам от вратлето надолу към крачетата (хубаво е да има и помощник в лицето на таткото, бабата или дядото). Важно е да отбележа, че все още бебето е малко и не го слагам да седи във ваничката, затова, когато го обръщам, за да измия коремчето му, аз или моят помощник го хващам здраво под двете мишнички. Капвам миниатюрно количeство качествен бебешки шампоан и без да натискам го разнасям по цялото телце. Главичката я мия с чиста вода, като внимавам да не намокря личицето. Само два пъти в седмицата слагам шампоанче.

Задължително при всяко къпане обръщам внимание на пръстчетата на краката и всички нежни свивки

Тези приятни процедури са съпроводени с пляскане, риткане и естествено болки в кръста, за които забравям, потопена във вихъра на мократа веселба.

Следва задължителният финал със "заклинанието" на баба за здраве, изречено три пъти: "Надолу, водичке! Нагоре, детето!" И веднага след това изкъпаното мъниче преминава в прегръдката на топлата хавлийка, след което настъпва още един приятен момент –

масажчето на цялото телце

С нежни милващи движения нанасям зимно време – топлосъхраняващо омазняващо кремче, а в по-топло време – влагосъхраняващо лосионче. Освен ползата от подобни козметични манипулации, самият масаж е изключително здравословен и действа релаксиращо, предизвиквайки по-интензивно кръвообръщение по повърхността на кожата.

Особено внимание след това обръщам на ушните мидички и зад ушичките

като ги почиствам и подсушавам с бебешки клечки за уши с протектори. С памучна кърпичка внимателно попивам и влагата между пръстчетата на краката. А личицето нежно обтривам с напоено в преварена охладена вода памучно тампонче. Обличането е доста интензивно, тъй като вследствие на всички гореизброени процедури моето бебе е вече много много гладно.

Така банята всеки път се превърща в радостен ритуал за всички у дома

И най-важното, което трябва да споделя, е, че всекидневното общуване на моето бебе с водата се оказва лек както за тялото, така и за неговото душевно благоразположение – след всяко съприкосновение с ласките на водата мъничето винаги излъчва ухание на заразително веселие и жизнерадост. Ухание на живот, обливащо всички и всичко наоколо.