Нашата поредица с лични истории и професионални съвети "Има ли живот след развода" продължава. Разводът на Вероника, като повечето, не е лек. Историята й обаче е с ценни съвети за това как е добре да се води комуникация по време на започнат развод и какво да направим за бъдещи успешни връзки.

Снимка: iStock

Много е важно с каква нагласа се събираш с даден човек. За моя брак тя беше безкрайно грешна и сбъркана. Затова нямахме никакъв шанс да останем заедно със съпруга ми. Връзките са сложно нещо и изискват много работа и последователност. А напоследък се случва точно обратното - ако не ти е фън, просто прекратяваш. Според мен хората се развеждат, защото нямат представа защо се женят.

Аз съм от семейство, което се води травматично – т.е. моите родители са имали лоша връзка. На подсъзнателно ниво постоянно очаквам семейството да е свързано най-вече с проблеми. Това ме кара винаги да съм в позиция да избягам от една връзка. При много жени нещата стоят по този начин, но не всички разбират тази последователност, в която едно поколение е травматизирало следващото. За мен причината за развода ми е тази бомба, която съм била заложила още при започването на връзката. С моя бивш съпруг се запознахме св една дискотека. 5 месеца по-късно разбрах, че съм бременна. Никога не съм се замисляла дали ще мога да се разбирам с този човек. Останахме зеадно, оженихме се малко по-късно. Нещата не вървяха през всички тези години, в които бяхме зеадно. Може би бяха що-годе добре, докато родих, после тръгнаха рязко надолу. Което беше логично, защото детето дойде като един допълнителен стресов фактор помежду ни. Всички проблеми, които имахме, се изостриха още повече.

Помолих го да отидем на терапия, но той смяташе, че това са глупости. Чак когато взех сериозно решение да се разделим, той изведнъж реши, че трябва да направим нещо по въпроса. Ходихме около година и половина на терапия. Като част от нея всеки трябваше да напише  дълго писмо към другия, в което да разкаже как се чувства в тази връзка. Когато прочетох неговото, изпитах ужас - осъзнах, че не съм имала представа как се е чувствал той. В своето писмо аз написах колко гневна, озлобена и обидена съм се чувствала. Когато прочетох неговото, ревах 2 дни. Стана ми много съвестно, защото осъзнах, че и той се е чувствал по същия начин. Просто до такава степен не сме имали нормална комуникация, че не съм разбрала как се е чувствал.

Всъщност той е искал да прекъснем връзката си малко преди да разбере, че съм бременна. Но решава да остане с мен, защото за него семейството е много важно. И стои с мен през всички тези 3 години, защото смята, че е негов дълг и иска да е до детето ни. Иначе за него бракът ни е бил адски мъчително преживяване.

Разводът ни протече с доста проблеми. Този момент е много тежък. Всички са силно ангажирани емоционално и лесно губят контрол. Години след като всичко това мина, имаме равни и спокойни отношения. Координираме всичко, свързано с детето.  

След развода се залових да изучавам базова психология на връзките и осъзнавах кои мои реплики дразнят човека отсреща. Проблемът често не е, че искате различни неща, а че се изразявате по различен начин. Неразбирането поражда конфликта. Мъжете и жените се изразяват по различен начин. Аз се научих как да казвам това, което искам да кажа, така че да не изнервям мъжа до мен. Ако човек наистина иска да му се получат добре нещата в следваща връзка, за мен е задължително да мине някакви основни курсове по психология, дори онлайн, или да отиде на терапия. Важно е да си направи равносметка защо се е разпаднала тази връзка. Иначе следващата ще е същата.

За да стана аз добър фотограф, 7-8 години съм снимала постоянно, изчела съм много книги, говорила съм с други хора, които снимат, и сега съм добър фотограф. Никой не прави така с връзките! Всеки смята, че то се случва от самосебе си. Да, има редки случаи, когато наистина се получава така. Както има хора, които се раждат с дарбата да снимат вълнуващо. Но като цяло ние, хората, трябва да се учим на това да имаме успешна и добра връзка.

 

Моят съвет, като жена, миналат през това, е - намери си много много добър адвокат и делегирай цялата комуникация на него. По време на развод и двамата сте много емоционални, изплуват страшно много стари истории, разменят се обиди, след това с години съжаляваш, че си ги казал. Затова най-добре адвокатът да комуникира с мъжа или с другия адвокат.
Златно правило номер 1 - не говорете по телефона. Ако ви звънне за нещо, отговорете „Да, имам го предвид, обърни се към адвоката!“
Разменяйте си само текстови съобщения. Така имате всичко черно на бяло и е по-лесно да прекъснете тази комуникация, ако нещата ескалират.

Всички истории в поредицата "Има ли живот след развода?" може да прочетете като кликнете на картинката долу.