Ако попитате който и да било родител как се е справил с първите грижи след посрещането на своето бебче у дома, той живописно и с емоция ще ви разкаже за преживелиците и изпитанията от онези незабравими мигове, придружени от изненадващи открития. За какво иде реч? В периода на адаптация всяко мъниче изявява нуждите си по един типичен и своеобразен начин – с рев. И напълно нормално! Какво искате от едно крехко, нищо неподозиращо, мъниче, озовало се по неведоми пътища от уютното "гнезденце" в майчината утробата в един друг напълно непознат и различен свят?

Да. Бебетата са често неспокойни и плачливи, особено в първите месеци от своя живот. Плачът е единственият начин да кажат, че нещо не е наред, че не се чувстват добре, или че имат нужда от грижа. Изобщо причините за бебешкото недоволство могат да бъдат много и различни – от прословутите досадни колики до липсата на внимание. Та, кои са въпросните и най-вероятни фактори, които могат да провокират у новороденото чувство на неспокойствие?

Пълните пелени

Мръщи ли се бебчо, проверете дали случайно пелената не си е свършила работата. Ако е така, след смяната й усмивката и доброто настроение на бебо са гарантирани.

 

Чувство на несигурност

Обикновено бебетата се чувстват добре, докато лежат по гръб. Има обаче случаи, в които детето плаче именно защото е в това положение. Световноизвестният педиатър д-р Крап има обяснение за този проблем – според него бебето плаче от чувство на несигурност. По думите на специалиста то има усещането, че „пада надолу безкрайно дълго”. Решението? Поставете кърмачето настрани или по корем – това са позите, които са най-подходящи за неспокойните бебета. Позата по корем беше любима на малък Мишо. Кацнал по коремче върху големите длани на татко си, и полюшван от тях, той постепенно се успокояваше.

 

Прекалената тишина

Сигурно си мислите, че нежни и релаксиращи звуци като песента на птиците успокояват бебето. Нищо подобно! Съдейки по личния си опит, любимият шум на бебко в първите месеци е… гръмкият. Острият и мощен, разцепващ тишината, звук е като мила жадувана музика за бебешките уши – като се започне от ш-ш-ш-шъткането, премине се през сешоара и се стигне до обсебващия рев на прахосмукачката. Според специалистите именно тези звуци напомнят на бебето на шумоленето на кръвта в артериите, познати му от вътреутробния период.

 

Неподвижното състояние

Новородените са като моряци, които току-що слизат на сушата след 9-месечен курс. Пълната тишина, неподвижното легло и натрапчивото спокойствие не се нравят на малкия матрос. Тъкмо затова ритмичните полюшващи движения са сред най-разпространените успокояващи бебето техники, утвърдили се от древността до наши дни. Дали ще бъде люлка, хамак или слинг, е въпрос както на национална традиция, така и на личен избор. За да накарате рожбата си да спре да плаче, най-напред го люшкайте енергично, като постепенно забавяте темпото, съветват педиатрите.

 

Топло му е или студено

Понякога т.нар колики, които са резултат от постепенната адаптация на новороденото към новите външни условия, могат да се провокират и да предизвикат дискомфорт у бебето вследствие на прекалено високата или ниска температура на околната среда, смятат някои педиатри. Затова винаги следете облеклото на мъничето ви да бъде подходящо и съобразено с външните температурни условия.

 

Нуждата от сучене

Е, няма какво да я извъртаме повече. Ясно е – бебето има нужда от майчината гърда! Сученето оказва мощен ефект на нервната система и моментално задейства успокояващия рефлекс. Някои родители заместват кърменето с шишета или биберони, което е напълно допустимо. И все пак – имате ли възможност да кърмите своето бебе, не го лишавайте от най-могъщия еликсир на живота! Той действа не само като мощно успокоително за малкото човече, но е и най-добрият лек и естествен имуностимулатор за него!

 

Всичко, което ви вълнува или тревожи, притеснява или радва покрай грижите за малкия човек, очакваме да споделите с нас във форума Часът на мама.