Знаете ли, че мъниците помнят от 6-месечна възраст?!

Именно с навършването на този сюблимен за бебчо период, педиатрите ни подсещат, че е време да започнем упражнения за развитието на неговата памет. И тъй като (веченетолкова) малък Мишо смело може да ви се похвали с наскоро навършените си две години и три месеца, реших да ви поднеса упражненията, поднесени под формата на занимателни игри, през които малкият човек с гордост би отбелязал, че е преминал с пълен успех! ;). Те, вярвам, ще бъдат особено полезни за начинаещите мами, които искат да помогнат за стимулирането и развитието на ума и паметта на своите мъничета.

И така, ако сладурът ви вече е наближил половината на първата си годинка...

... по време на разходка му посочвайте различни предмети – дърво, пейка, кола, слънцето, топка, цвете, разказвайте за тях с прости изречения и повтаряйте по няколко пъти наименованията им. На шест месеца вече бебето има подчертано изразен интерес към заобикалящия го свят и удивителното свойство да запомня от раз всичко чуто и видяно. Но не забравяйте – не бива да натоварваме мъника с информация повече от необходимото. Всеки отделен урок е достатъчно да включва не повече от 3 обекта.

Към осеммесечна възраст

тренирахме у дома детската памет най-вече с игри. Взимах познат предмет и го поставях пред очите на Мишо, след което го скривах някъде (под възглавничката, зад мечето или под стола). След като запитвах къде е съответната играчка, оставах развълнувана и очарована от бързата реакция и силна памет на малкия умник. Експериментирайте и вие – ще останете изумени, като видите как мъникът посочва с уверен поглед или енергичен жест точното място. Може да пробвате и други игри и занимания, които ви подсказва фантазията.

В края на първата година

показвах на Мишо изображения на различни животни, като назовавах имената им, придружавайки ги с характерните звуци, които те издават. Често му пеех песнички (сега, разбира се, продължавам да го правя), съпроводени с жестове и движения от рода на "хей ръчички, хей ги две…". И щом решавах да му запея дадена песен, съпроводена с определени мимики и идвижения, с учудване констатирах, светкавичния ефект от подобни занимания и "уроци".

След навършването на първата година дойде ред на...

книжките, картинките и вече по-сложните смислени игри и забавления. Тук в игрите за разпознаване навлязоха цветовете, формите, дори броенето. Днес Мишо може да ви се похвали с познаването на основните 4 цвята – жълт, зелен, син и червен, както и с умението си да брои до 4.

А сега, нещо под сурдинка...

Наскоро малкият хитрец ни удиви с умението сам, по свое усмотрение, да посочва и да различава, без никой да го е питал, не само собствените си вещи, дрехи, обувки, но и тези на всеки отделен член от семейството – като се започне от книгите, та се стигне чак... до хавлиите.

И най-важното!

Дарявайте рожбата си с колкото може повече позитивни емоции и жизнерадостни преживявания. Това неминуемо ще се отрази на неговия душевен комфорт, настроение и темперамент.