Трудно е да си представим, че някой би искал да продава и купува деца за сексуално робство, но въпреки това тази незаконна индустрия процъфтява в САЩ и други страни по света. Приблизително 1,2 милиона деца стават жертви на трафик всяка година. Тим Балард е баща на девет деца и бивш агент на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) в Съединените щати. В средата на 2000 година той бил помолен да помогне на отдела за престъпления срещу деца. Дотогава работата му е била свързана предимно с борба с тероризма и оръжията. Обучавайки се да бъде член на този отдел, той влиза в ролята на „сексуален турист“. За да се доближи до трафикантите, той трябва да ги убеди, че иска да купи деца. „Научих се как да се държа като педофил и да говоря като трафикант на деца“, споделя той.

Самата работа се оказва невероятно травмираща. Нещата, които се наложило да направи и да види, били трудни дори за много издръжливите хора. По това време той е баща на шест деца.

ПОМОГНИ СИ САМ - ЛИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ВМЕСТО МИНИСТЕРСТВО

Балард стартира своята организация с нестопанска цел, наречена "Подземна железница", за да продължи работата си и след като приключва с отдела. Прави това и защото установява, че действията на агенцията всъщност са доста ограничени от юрисдикцията на САЩ. Организацията му стартира работа през 2013 г. с екип от хора, които са напуснали високоплатените си длъжности или са се пенсионирали от DHS, ЦРУ и други правоприлагащи органи. До този момент организацията е спасила повече от хиляди деца от сексуално робство. Първата им голяма операция се провежда в Картахена, Колумбия, където спират група трафиканти и спасяват десетки деца. Един от членовете на тази група за трафик на деца се оказва бивша колумбийска миска. 

СЛУЧАЯТ С 3-ГОДИШНИЯ ГАРДИ - ОТВЛЕЧЕН И ПРОДАДЕН

Преломният момент за Балард е случаят с 3-годишния Гарди, син на хаитянски пастор, който бил отвлечен от един от служителите на църквата и продаден в сексуално робство. Балард искал да помогне на Гарди и баща му, но не успял да превърне това в случай под защитата на САЩ. След дълго обмисляне и дискусии със съпругата си Катрин, той решава, че може да помогне на повече деца, включително Гарди, ако започне собствена операция.

Издирването на Гарди отвежда Балард във фалшиво сиропиталище в Хаити. За съжаление се оказва, че Гарди вече е продаден, но успяват да спасят децата, които били там. Балард е съкрушен, че не успява да помогне, но бащата на малчугана го изненадва с прочуствени думи: „Ако синът ми не беше отвлечен, никое от тези деца нямаше да бъде спасено. Ако трябва да се откажа от него, за да могат тези деца да бъдат спасени, ще го понеса " казва той. Пасторът осиновява осем от спасените деца.

БАЩА НА 9 ДЕЦА

Човекът, който дава най-много сили на Балард, е съпругата му. „Когато съм отчаян, тя ми казва – ако на теб ти е трудно, представи си какво им е на децата“.

В момента семейство Балард има девет деца, две от които осиновени, след като са спасени, но не успяват да открият родителите им. Самият Балард вече не изпълнява полеви мисии. Вместо това се фокусира върху повишаване на  информираността по отношение на проблема. От началото на операциите си преди седем години досега организацията му е спасила 1682 деца.