Хора с добри сърца 4 часа се борят за живота на сърничка, попаднала в тинята на язовир "Йовковци". С общи усилия, непознати, които се събират около мястото на инцидента, успяват да спасят животното.

"След четири часа борба успяхме да спасим това сърне от тинята и блатото, в което се е превърнал язовир "Йовковци". Съвсем непознати хора, които успяхме", споделя Пламен Томов, който е един от спасителите на животното.

Пламен Томов, който се включва в спасителната акция, от малък е запален природолюбител. "Всяко свободно време се стремя да съм сред природата и да се наслаждавам на спокойствието и уюта, който създава. Така беше и в тази неделя на 8 ноември. Язовир "Йовковци" е отлично място за размисъл."

Решава да се разходи и така забелязва, че в тинята край брега има затънало животно.

Снимка: Пламен Томов


Според очевидци сърничката е била подгонено от чакали и е намерила убежище в язовира. Тинята обаче се превръща в капан. Сърничката е доста изплашена и с температурен шок. Около мятото често са забелязвани сърни.

"Заедно с двама мъже правихме опити да стигнем до животинчето, което ни гледаше с ужас и надежда. Но тинята бе достатъчно опасна и за нас. Двамата мъже решиха да търсят помощ в село Донковци, а аз се обадих на 112. След около час дойде и едно момче, което работи в Горското стопанство на Елена. Той бе заедно с неговата приятелка, която се включи много активно в спасителната акция, но отново нямахме късмет."

Трудностите обаче не ги отказват. Намират дъски, които използват като понтон, а момчето от Елена си прави дървени ски, с които успява да стигне до животното и да го хване.

Следват около час грижи за животинката в опит да го върнат към живот и да повишат телесната му температура. Завиват сърничката с шуба.

След разговори с представители на Горската служба е позволено животното да бъде подслонено, нахранено и наблюдавано.

По-късно е прегледано от ветеринар. Той установил наранявания и предположения за вътрешни рани.

Един от спасителите обгрижва сърничката след изваждането й от язовира
Снимка: facebook.com/plamen.tomov

"Показахме, че ако искаме, можем да сме добри!",
споделя Пламен.
 
Въпреки че вярата му в доброто на хората се връща, вечерта научава, че сърничката не е успяла да оживее.
 
Ако попаднете на диво животно в беда, може да последвате съветите на фондация "Дивите животни":