Нели Хаджийска, водеща на „Търси се“

Къде ще бъдете на Великден?
Ще сме в движение през почивните дни, но точно на празника по традиция винаги сме на гости на майка ми. Ние сме голямо, шумно, весело, италианско семейство. Събираме се много хора, на големи трапези и настроението на този ден винаги е във връхна точка!

Боядисвате ли яйца?
Да, разбира се. Още докато бяхме само аз и съпруга ми, без деца, винаги сме боядисвали. Но откакто Тото, големият ни син, започна да се интересува, боядисването на яйцата е сред най-забавните неща у дома. Той държи лично сам да боядисва яйцата, да украсяваме къщата със зайчета и пиленца, избираме заедно украсата на къщата и на всички кошнички, които пълним с шарените яйчица. Имаме си наш начин за боядисване с памук – взимаме по-голямо количество памук, разстила се като кърпичка и върху памука се пръскат от всички цветове – така се получава истинско пъстро и многоцветно яйце. На памука може да се сложи здравец или четирислистна детелина и така този форма остава бяла, а цялото яйце цветно.

Правите ли козунаци?
Вкъщи майсторът в кухнята е моят съпруг. Той меси погачи за Бъдни вечер, той прави и козунаците за Великден. Тази година и големият ми син изявява желание да се включи в месенето – дано се запали, защото любовта към кулинарията може да се случи още от тази най-ранна детска възраст. А аз ужасно харесвам мъже, които са царе в кухнята!

Готвите ли агнешко?
От близо три години почти не ям месо. Избрах този вегетариански начин на хранене по здравословни причини и вкъщи много рядко се готви месо. Истината е, че майка приготвя агнешкото съвършено и обикновено хапваме направо вечерта при тях. Аз съм фен на големите купи със свежи зелени салати, варени яйца и козунак – това вкусово е достатъчно за моя Великден!

Ходите ли на църква в събота вечерта?
Ние сме истински вярващи и ходим редовно на църква. Но откакто сме с малки деца, сега имаме бебче на 10 месеца, спестяваме нощното обикаляне... може би още малко като пораснат, ще ходим всички заедно!

Кой е най-хубавият ви Великден?
Всеки Великден е най-хубавият, но, откакто ги има децата, всеки ден е Великден!

Спазвате ли Великденския пост?
Аз постя през голяма част от годината. Често правя дни само на фрешове – по 3 или по 5 на месец, два пъти годишно оставам по 20 дни само на плодове, зеленчуци и ядки... за мен прочистването на организма е от изключително значение... Но не винаги дългият пост съвпада с църковния!