Интернет е необятен източник на информация, голяма част от която представлява огромен интерес за подрастващите. Сърфирайки из Мрежата обаче децата могат да попаднат и на крайно неподходящи текстове, снимки или видеоматериали. Точно тук родителите трябва да кажат тежката си дума. За да предпазят децата си от многобройните опасности, които дебнат в мрежата (от педофилите през порнографията до подвеждащите реклами), те следва да ограничат достъпа на младежите в семейството си до определени сайтове. Да, вярно е, че има доста страници с полезна информация и именно те трябва да бъдат поднесени на вниманието на децата.

Ограниченията трябва да важат най-рано до 10-годишна възраст, казва семейният консултант д-р Маурийн О’Брайън, цитирана от сайта galtime.com. Ето нейните съвети за конкретни стъпки, които възрастните е добре да предприемат, за да опазят психическото и физическо здраве на децата си от опасностите в Интернет:

1. Блокирайте достъпа до сайтове със съмнително съдържание от домашния си компютър.

2. Направете така, че браузърът да зарежда точно определени страници при включване на компютъра. Добре е в тях да се разискват теми за природата, животните, науката, технологиите – все неща, които биха могли да са от полза на ученика вкъщи.

3. Посъветвайте се с учителите на детето си или с родители на негови връстници за това къде е най-безопасно за сърфиране. Позволете обаче и на детето си да участва в подбора.

4. Обяснете на детето защо се налага да упражнявате контрол върху достъпа му до Интернет. По този начин ще „прокарате” и част от ценностите, на които искате да научите подрастващите.