Всички говорим за негативното въздействие на социалните мрежи върху психиката и развитието на подрастващите деца и тийнейджъри. Оказва се, че взаимотношенията, които се създават в интернет пространството между младите хора далеч не са толкова опасни, а напротив – изненадващо полезни са те.

Истината е, че след разрастването на социалните мрежи и контактите между младите хора в тях, нивото на ранната бременност сред тийнейджърите е спаднало до рекордно ниски нива. Проучвания от 2014 г. показват, че от 1000 момичета на възраст от 15 до 17 г., в Англия и Уелс, 22,9% били бременни. За сравнение от същия брой в Англия и Уелс, извлечен през далечната 1969 г., забременелите тийнейджърки били наполовина повече – 47 .1%.

Не всички обаче са съгласни, че социалните медии са единствената причина за понижаване нивото на ранната бременност. Голяма част от специалистите смятат, че по-малкият процент на рано забременели момичета се дължи на по-високата сексуална култура, на факта, че съвременните тийнейджъри пиели по-малко от предшествениците си, както и на по-лесния достъп до противозачатъчни средства.

Друг любопитен факт, който трябва да се отбележи в тази връзка, е, че през 2014 г. значително се е увеличил броят на забременелите жени на възраст от 25+, и е намалял за тези под тази възраст – резултати, потвърждаващи нарастващата тенденция жените да влизат в майчинство във все по-късна възраст, отколкото преди.
Цифрите показват и нещо друго – днес броят на жените, правещи аборти, е нарастнал в сравнение същият през 1990 г. През 1994 г. процентът на бременностите, водещи до аборти възлизали на 19,5%. През 2014 г. той се увеличил до 21,1%. Най-високите стойности на абортите се наблюдавали при момичетата под 16 годишна възраст, където 63% от всички бременности приключили с аборт.

Това е изключително показателен пример, разкриващ скоростта на зачеването под 18 годишна възраст от 1969 г. насам, при която процентът на бременностите, завършили с аборт, се увеличил значително през 2014 г. за всички възрастови групи под 40. Това означава, че ние трябва да удвоим усилията за контрацепция, достъпна за всички жени.

Така че, ако сте родител, не се сърдете твърде много на тийнейджъра, че прекарва голяма част от свободното си времето в социалните мрежи. Може би пък това все пак може да го защити от вероятността да започне да води твърде ранен полов живот.

Какво е вашето мнение по въпроса?