Е, случи се. От едни – радушно посрещнато, от други – не чак толкова, но се случи. И у нас, най-накрая, Народното събрание окончателно прие промените в Закона за здравето. Забраната на пушенето в закрити обществени места и на някои открити постранства вече е факт.

В разрез с мнението на много пушачи,

лично аз считам, че това решение със сигурност е допълнителен стимул за всички онези, които желаят да изоставят цигарите. Казвам "допълнителен стимул", защото, нека признаем, повечето пушачи ясно осъзнават огромната вреда и имат горещото желание да се отърват завинаги от вредната "страст". И най-информираните знаят, че пушенето не само значително понижава качеството на човешкия живот, сериозно уврежда здравето ни, но и убива. Това обаче, с не по-малка сила, важи и за пасивните пушачи – тези, които са в близост до активния пушач, и най-вече – за децата ни!

Общоизвестно е, че жените, които пушат,

раждат деца с по-ниско тегло, излагащо бебето на доста рискове. От друга страна – рискът от инфаркт при хората, които не пушат или са се отказали, е с 50% по-малък. Опасността от развитие на ракови заболявания, причинени от вредните вещества в цигарите, след отказа им, се свежда до минимум.

Ето защо от позицията на пасивен пушач, на партньорка на бивш пушач, и най-вече на майка, изразявам загрижеността си и бих искала да помогна на всички онези дами, които искрено желаят да захвърлят цигарите, като предлагам няколко елементарни житейски, практични съвета и стъпки към отказ от опасния навик:

•    Конкретизирайте и идентифицирайте личните си причини да се откажете от цигарите. Със сигурност тук ще се включат желанията и вътрешната ви потребност да бъдете здрави, да имате хубави зъби и кожа, да се чувствате по-енергични, да съхраните здравето на любимите хора, с които живеете; с които работите, да спестите значителн  разходи и най-важното – да имате здраво поколение, ако ви предстои най-емоционалната и незабравима среща в живота на всяка една жена – първата среща с нейната рожба.

•    Напишете на листчета най-значимите си лични мотиви, с които да си вдъхнете сила и воля в отказа от пушенето. Поставете ги на местата, където обикновено държите кутията цигари, запалката и пепелника.

•    Запишете си навиците, свързани с цигарата. Отбележете си с кои други привички е свързано запалването на папиросата. Например с:
-    пиене на кафе
-    след хранене
-    пиене на алкохол
-    при напрегната работа
-    при разговор по телефона...

•    Променете решително този сценарий и заменете пушенето с нещо друго. Например с:
-    дъвка
-    солети
-    плод
-    шоколад
-    ядки
-    бонбони

•    Ангажирайте ръцете си с топка за стискане или друга вещ, която да поема нервността от натрапчивата мисъл.

•    Консултацията с лекар също няма да е излишна. Неговият съвет със сигурност ще ви повлияе и насочи към по-добрата алтернатива. И у нас вече има богат избор от дъвки, лепенки, електронни цигари и т.н.

•    И накрая, нека не забравяме най-важното. Няма по-добър стимул да спрем зависимостта си от коварната "приятелка" от здравето на децата ни.