Твърде рядко сексът след няколко години брак продължава да е толкова редовен, колкото е било в началото на връзката. И в това няма нищо ненормално. Представете се обаче един ден да се събудите и да осъзнаете, че не сте правили секс с брачния си партньор от един месец, една година, повече? В кой момент трябва да започнете да се притеснявате за брака си?

Колко пъти е нормално да правите секс с брачния си партньор?

Според изследване, проведени в САЩ от Националния институт за сексуално поведение, средностатистическото американско семейство прави секс по 1.09 пъти седмично, така че можем да приемем, че ако интимните отношения със съпруга ви са ограничени до само един път в седмицата, нямате причина за притеснение.
За брак с недостатъчно секс се приема този, в който партньорите правят любов по-малко от 10 пъти годишно.

Снимка: istockphoto.com

Проблемът е там, че ако за едни сексът два пъти седмично е прекалено малко, за други и веднъж в месеца би могло да е повече, отколкото им е приятно, без да има проблеми между тях.
Доктор Сю Варма от университета в Ню Йорк смята, че не е коректно да се опитваме да посочим точна бройка сексуални актове, които да считаме за здравословен минимум. Тя казва в интервю за сайта www.oprahmag.com (собственост на известната телевизионна водеща Опра Уинфри), че човек трябва да започне да се притеснява, само ако се опита и не успее да си спомни кога за последно е правил секс с брачния си партньор.

Води ли липсата на секс в брака до развод?

В много случаи двойките, които нямат сексуални отношения, в крайна сметка се развеждат, но причината за това не е директно в липсата на секс, а в последиците от нея. Партньорите, които не получават вниманието, от което се нуждаят, често пъти стават раздразнителни и агресивни или търсят липсващата интимност някъде другаде.

Снимка: istockphoto.com

Вероятността семейството да се разпадне е по-голяма, ако съпрузите са млади и нямат деца. Много по-възрастни двойки или семейства с деца предпочитат да запазят брака си в името на децата или на по-голямата сигурност.

Как може да се поправи един брак без секс?

Отново в интервюто си за сайта на Опра, доктор Варма казва, че общуването е единственият начин да се предотврати разпадането на брак, в който сексуалните отношения са намалели или напълно са изчезнали.

Възможно е само едната страна да усеща тази липса на сексуални контакти като проблем. Различните характери влагат различни неща в интимността и много често за хората, които са заедно от много време, е достатъчно само да проявяват близост, за да задоволят необходимостта си от интимно общуване с партньора.

Снимка: istockphoto.com

Проблемът възниква, когато единият от двамата има по-големи очаквания и нужди. Тогава той чувства, че не получава необходимото от брачния си партньор. Само когато партньорите обсъждат очакванията и впечатленията си, могат да са сигурни, че дават на другия това, което той очаква от тях.

Важно е също да се знае, че бракът без секс не е задължително обречен на провал и е възможно съпрузите да останат заедно, да се обичат, да общуват и да прекарват време заедно, без да чувстват необходимост от сексуален контакт.