Когато двама души, които вече имат деца от предишни връзки, решат да заживеят заедно, това води много проблемни със себе си – затова и съществуват сериали като „Стъпка по стъпка“. Но една нова мода сред родителите в такива двойки набира все по-голяма популярност и обещава да разреши проблемите с отглеждането на чужди деца – просто не си хабете нервите с тях.

Снимка: nachokids.com

Системата, създадена от американката Лори Симс, предвижда партньорът, който не е биологичен родител на децата, да се опитва да не взема много навътре недостатъците в поведението им. От там идва и името на набиращото популярност движение – „Начо Кидс“, което звучи като „Not your kids“ – „не са твоите деца“.

Идеята е хрумнала на Лори Симс, след като е отишла да сподели с психолога си колко зле се чувства, че децата на партньора ѝ не я слушат и не може да ги научи на нищо. „Защо това те стресира толкова“, попитал човекът срещу нея. „Нали не са твоите деца, не са твоя отговорност.“

От този момент нататък Лори и партньорът ѝ започнали да отговарят за поведението единствено на децата, на които всеки от тях е биологичен родител.

„Това ни помогна да се концентрираме върху най-належащите неща“, споделя Лори в сайта, посветен на идеята ѝ. „Не беше лесно, отне ни време, но резултатите бяха невероятни. Това спаси обединеното ни семейство. Не само оцеляхме, но и се развихме.“

За предполагаемите ползи от системата може да прочетете на следващата страница >>>

Ползите от системата „Начо Кидс“ според привържениците ѝ

Най-важната полза от системата е, че се разбиват някои полови стереотипи, смятат създателите ѝ. Много мъже с деца започват връзка с идеята, че новата жена до тях трябва да е майка на децата им. Това обаче не трябва да е по подразбиране, особено ако жената има свои деца.

Снимка: istockphoto.com

Когато всеки от родителите поема ангажимента за своите деца, никой не абдикира от задълженията си като родител, за да ги стовари върху някой друг.

Снимка: istockphoto.com

По този начин се намалява натискът не само върху родителите, но и върху децата, които не се чувстват притиснати да приемат новия човек в живота си като майка или татко.

Снимка: istockphoto.com

Нали все пак, според авторите на идеята, когато започваш връзка с някого, не започваш връзка и с децата му, нито те с теб.