Свети Никола или още Никулден е един от големите зимни празници с ясно изразен семеен характер. Посветен е на свети Никола, който е покровител на рибарите, моряците и моретата. На светеца често се посвещават курбани при преживяна беда, тежка болест или друго премеждие. Курбан се прави и за здраве на къщата.
Никулден се посреща задължително с риба (обикновено шаран). Счита се, че шаранът е слуга на светеца. Когато рибата се почиства, трябва да се внимава къде падат люспите. Ако паднат на земята, не бива да се настъпват, защото това носи нещастие и болести.
Голямата кост от главата на рибата в миналото се е пазела за лек срещу детски болести. Дребните костици пък се ползват за късмет. Според едно народно вярване на Никулден човек трябва да си почисти зъбите с кост от риба, та дори за това да се наложи да я извади от боклука.
Освен рибата на Никулден се приготвя и обреден хляб. Нарича се още параклис, колак, Никулски хляб или богов. Трапезата се прекадява и от приготвените ястия се раздава на всички в семейството. Всеки трябва да опита поне малко.
В някои места в България приготвят рибник - рибата, увита и изпечена в тесто. Приготвя от шаран, лук, чушки, домати, магданоз, чубрица и черен пипер. тестото се замесва от кисело мляко, сода, сол, яйце, олио и брашно. В разточеното тесто се слага плънката от зеленчуци и риба, завива се, оформя се като риба с глава, тяло с люспи и опашка, и се пече в силна фурна. Друго предпочитано ястие е пълненият е ориз, орехи и стафиди шаран.