Съществуват някои ключови фрази, към които малките момчета изпитват истинска „алергия”. Добре е да ги избягвате, защото те не само че няма да окажат добър ефект върху детето, но и ще му повлияят негативно.

1. "По-малкият ти брат/сестра пише по-красиво от теб"

Примерът, който давате, не е добър! Така само може да навредите на самочувствието на детето си. В никакъв случай не използвайте сравнителни епитети, с цел да стимулирате детето към по-добри резултати. Напротив, това само ще доведе до обратния ефект, тъй като с подобно сравнение по-скоро ще накарате детето да се почувства унижено, а не амбицирано да се покаже, че може да се справи по-добре, както на вас ви се иска.

2. "Поне веднъж прочети една хубава книга"

Факт е, че пред художествената литература момчетата предпочитат комиксите, енциклопедиите и четивата от рода на „Кои са най-големите опасности на света и как да ги преодолееш”. За да събудите интереса на сина си към книгите, не го насилвайте. Вместо това, вземете в ръка един приключенски роман – момчетата все пак обичат приключения – и уж небрежно подхвърлете колко интересен е той и как сте го прочели, когато сте били дете, на един дъх.

 3. "Дай да те прегърна"

Може, но не на прага на училище или пред приятели. Проявете разбиране – все пак той е момче, и изобщо не си пада по семейни ласки на обществено място. Пред връстниците си момчетата държат да покажат своята независимост и да демонстрират мъжкарско поведение. Трябва да знаете обаче, че любящият баща е най-добрият пример, който ще освободи момчето от притесненията му.

4. "Покани и момичета на рождения си ден"

За някои момчета игрите с момичета изобщо не са интересни. В повечето случаи още след 3-4-годишна възраст мъжките рожби започват отявлено да демонстрират нежеланието си играят с момичета. В този период малките деца откриват различията в половете и предпочитат общуването със себеподобни. Разбира се, не при всички момчета е така. Някои още на 8 години започват да пишат любовни писма на момичетата, а други на 12 продължават да ги смятат за скучни и надути.

5. "Забранявам ти компютърните игри"

Забраната само може да предизвика още по-голям интерес и желание за тях. Освен това виртуалните игри са пълни с напрежение и предизвикателства, което отговаря на момчешкия темперамент. Достатъчно е да обясните на детето, че компютърният свят не замества реалния. Давайте му таблета, но с мярка и за определено време.