Всяко детство е различно и същевременно еднакво за хората от дадено поколение. Детството ни формира и може да каже много за порасналия човек. Обичаме го и помним за цял живот. Тук споделям моите спомени от Княжево. Ако искате да добавите интересни детайли от вашето детство, напишете ги като коментар под текста.

Да отраснеш в Княжево означава да си по-често на Витоша, отколкото из прашния център, защото планината ти е само на няколко минути от дома.

Повечето къщи в квартала са двуетажни и в тях живеят по две семейства. Обикновено роднини, които ту се обичат, ту се карат. В дворовете има много цветя и поне един голям Рекс. Покрай немския сериал „Комисар Рекс” всяко куче в квартала по онова време, от пудел до каракачанка, носеше гордо това име.

Едно от най-популярните места в квартала е бар Шишарка. От двете му страни има туристически пътеки и като дете си избирах по коя да поемем. Всъщност и двете водят до местността Белята вода, където има две чешми с много студена вода и наистина може да си докарате беля с нея. Княжево е много близо и до Люлин планина. Пресичахме жп релсите на линията за Перник и обикаляхме поляните й.

По пътя за Люлин планина, малко след въпросната жп линия, се е намирало горнобанското танково поделение, призвано да пази столицата. Това обяснява защо един от култовите ресторанти в квартала се казва „Танкист”.

Там сме празнували повечето семейни празници. През лятото сядахме в двора, където децата се гонехме сред дружелюбните котки. През зимата бяхме вътре, където столовете са с много високи облегалки с голям отвор, в който си пъхахме главите.

Препоръчвам ви агнешките специалитети, не пропускайте да разгледате и корковото табло, на което много войници и офицери са оставили своите нашивки и пагони.

Като малка прекарвах най-много време с баба си, която, разбира се, готвеше уникално вкусно и плетеше най-топлите и шарени терлици. Близо до нас имаше само един-два блока – всички останали живеехме в къщи. Впоследствие се появиха още много сгради, хората и колите се увеличиха.

Княжевското училище е 26 СОУ „Йордан Йовков”, където са учили няколко поколения съкварталци. Естествено и моят първи учебен ден през 2003 г. беше там. Влизах с усмивка, защото гледката към Витоша от прозореца на класната стая ме успокояваше.

За училище получавах първо левче, после 1,50 и накрая по 2 лв. на ден. Около трети клас вече си имах любимо меню – кифла с шоколад (около левче) и мляко с какао от машината на партера (50 ст.). Лавката предлагаше изобилие от странни, но и вкусни неща. Обожавах „пукащото краче”. Днес рядко го засичам по магазините, но всеки път си го купувам. Това е близалка във формата на краче, която струваше около 60 ст. До средата на пликчето й има кристалчета пукаща захар и когато оближеш крачето, го потапяш в тях. Гъделичкането в устата след това и до днес ми е любимо. Разбира се, солетите „Хрус – Хрус” и „Зайо Байо” бяха част от някои малки междучасия (10-минутните, защото петминутните не стигаха за това). По-скъпо беше зрънчото с играчка – LuckyBoy и LuckyGirl. В лавката можеха да ни сипят газирана напитка от бутилка в чашка срещу 30 стотинки. Освен кола, фанта и спрайт в лавките се предлагаше и "бензин". Това е микс от трите напитки в една чаша, отново за 30 стотинки.

Имахме два стола за хранене с две лелки – русата и черната, но въпреки това опашките през голямото междучасие бяха огромни. Преподавателите ни пускаха 5 минути преди голямото, за да успеем да си вземем нещо за хапване и да го изядем.