Давайки име на детето си, ние, съзнателно или не, предопределяме съдбата му. Защото името до голяма степен определя характера на човека. Ето какво означават някои от най-разпространените български имена. Внимавайте в избора, защото те могат да донесат или много късмет, или нещастие на момчето ви.

Александър

В превод от древногръцки името означава – „защитник на хората”. Александър много добре си знае цената и целенасочено следва мечтите си. Обича високите позиции в работата. Той успешно може да ръководи голям колектив. Строг е, но обикновено – справедлив. Александър е емоционално сдържан. Същевременно може тотално да се отдаде на емоции, когато е влюбен, без да си слага никакви спирачки. Има добро чувство за хумор и може да се самоиронизира.

Владимир

Един от преводите е – „владеещ света”. Активен, любознателен, обича да рискува има бързи реакции. Изслушва съветите на другите, но като цяло предпочита да действа сам. Трудолюбив, любознателен, уважава околните заради силата на ума им. Има добре развита интуиция и бързи реакции. Предпочита да се изявява в сфери, които предполагат големи мащаби - политика, бизнес и т. н. Влюбчив, склонен да идеализира жените.

Димитър

Името е производно на древногръцката дума «деметрис», което означава принадлежащ на Деметра, богинята на земята и плодородието. Умен, настойчив и изобретателен. Разбира се добре с хората и затова има много приятели. Димитър обича комфорта и красивите жени. Не му е особено характерно чувството за отговорност пред жените, но с децата си има особено тясна връзка.

Михаил

От древногръцки – „прилича на Бог”. Добър и честен. Не е кариерист, но умее да общува с хората и затова успешно се придвижва по стълбицата на успеха в работата си. Бързо се ориентира и се адаптира в нова обстановка. Обича леко да преувеличава историите, които разказва, но така става само още по-интересен за хората около него. В живота си се стреми най-вече към независимост. Има високи изисквания към жените, в това число и сексуални.

Николай

От древногръцки – „победител”. Упорит в работата си, уравновесен, добър човек. Никога не се отказва от възможността да спечели още малко пари. Ако Николай стане началник, променя характера си – става съсредоточен и мълчалив, често се гневи, способен е на непредсказуеми постъпки. Обича жените и не страда от липса на внимание. Сексът е едно от основните му удоволствия в живота. Той е опора за семейството си и за колектива.  

Павел

Умее да съчувства на хората и те му имат доверие. Павел е силен и мъжествен. Емоционален, обаятелен и разговорчив. Не обича да нарушава правилата. Гостоприемен е и обича в къщата му да има много хора. Харесва му да се занимава с деца.

Други правила при кръщаване на момчета:

Дори името, заредено с много енергия, не е гаранция за добър живот. Как ще се развият нещата, зависи от още много други фактори – възпитание, характер, сила, воля. Хората, които носят хубави имена, имат шанс за добра кариера и успешен личен живот. Но дали ще го направят много зависи от тях самите.

Според психолога Борис Хигир децата не бива да се кръщават на роднини. По този начин те са предразположени към тежки заболявания и нещастие и имат сложни отношения с родителите си.

При избора на име е важно то да бъде в съзвучие с презимето и фамилията.

Еднаквите имена – Петър Петров например, правят хората нестабилни и раздразнителни.