Едно ново научно изследване разбуни духовете и впечатли медици и родители с изводите си. Всички прекрасно знаем и постоянно чуваме от педиатрите, че редовната консумация на мляко и продукти с богато съдържание на калций е от огромно значение за развитието и оформянето на здрава костна система.

Според последните проучвания обаче се оказва, че бадемите и рибеното масло, тиквените семена и тъмният шоколад, овесените ядки, спанакът и броколито, авокадото и бананът имат не по-малко значение за укрепването на детската костна структура. Какво ги обединява ли? Изобилието на магнезий.

Проф. Стивън Абрамс, педиатър от Бейлорския медицински колеж, излиза със становището, че гореизброените продукти дори имат по-голяма роля при изграждането на костната тъкан от тази на калция.

Неоспорими са качествата на магнезия и на въздейдвието, което този минерал оказва върху възрастния организъм. Всеизвестно е неговото благоворно влияние върху нервната и мускулната системa. Всички сме чували, че за да избегнем умората и стреса, не трябва да лишаваме тялото си от магнезий. По отношение на тази му роля обаче при подрастващия организъм, тепърва предстоят изследвания.

Откритието, до което проф. Абрамс и колегите му стигат, е в резултат на анализ на състоянието на 63 здрави деца на възраст между 4 и 8 години. Те не приемали хранителни добавки. Учените анализирали с голяма точност концентрацията на магнезий и калций в храната им. След това изследвали и урината им. Нивото на стабилните изотопи на минералните съединения показвало до каква степен двете полезни съставки се абсорбират от организма.

Плътността на костите пък била установена с помощта на двуенергийна рентгенографска абсорбциометрия. Благодарение на нея екипът на проф. Абрамс установил, че обемът на костната тъкан в значителна сктепен зависел не толкова от употребата на калций, колкото именно от количеството на възприетия абсорбиран магнезий.

Дали учените са на прав път или не, безспорно е едно – гореизброените хранителни продукти са полезни не само с богатото си съдържание на магнезий, но и с много други, безценни за развитието на мъничкия организъм и за здравето на децата хранителни вещества (витамини, минерали, белтъчини, мазнини и въглехидарти).