Коледа е един от най-ярките празници не само в България. Но знаете ли за що го наричаме "Коледа"?

За произхода на името има няколко теории. Ето най-известните от тях.

Викторианска коледна картичка, показва как хората танцуват на Коледа, през 1882 г.
Снимка: Istock.com

Името на празника идва от римското “calende”, което означава първия ден на всеки месец. С течение на времето, “calende” се превърнало в “Коледа” по силата на фонетични закони. 

Според римската традиция, митичният произход на античната система за летоброене се дължи на основателя на Рим, Ромул. В началото месеците били само 10, базирани на лунни изчисления, а дните в годината - 304.  

Имената им били свързани с планети, богове и богини:

Martius – В чест на Марс, прародител на римския народ и баща на създателя на Рим, Ромул.
Aprilis – Смята се, че е посветен на Венера.
Maius – Смята се, че е бил посветен на майката на Меркурий, Майската богиня.
Iunius – Посветен на Юнона. Същестуват и други по-малко известни хипотези за посвещаването му.
Quintilis (квинтилий, от qvinqve – пет) – След смъртта на Юлий Цезар започва да се нарича Iulius в негова чест, бидейки това месецът на неговото раждане.
Sextilis (секстилий, от sex – шест) – През 8 г. пр.н.е. с постановление на римския Сенат месеца е преименуван в август на името на император Октавиан Август.[1]
September (от septem – седем)
October (от octo – осем)
November (от novem – девет)
December (от decem – десет)

Римляните смятали зимата за безмесечен период. Затова по-късно са добавени двата нови месеца - януари и февруари, към календара. 

Ianuarius – В чест на Янус, най-древният Бог в римския пантеон.
Februarius – Посветен на Фебруо, по-познат под името Pluton (испански), Pluto (английски). Богът на церемониите по пречистване, които се извършвали този месец, за да се премахнат вината и грешките, допуснати през изминалата година, с цел започване новата начисто.

Народната етимология свързва името на празника с глагола “коля”, тъй като за Коледа се колят прасета.

 Защо обаче точно прасета?

В миналото, свинете били единствените животни, които могат да бродят в отвъдния свят, защото са неуязвими за злите сили. Това е една от причините, поради които свинското месо е толкова популярно по време на Коледа.

Коледен базар в Бавария в миналото
Снимка: Istock.com

Ако търсите вдъхновение за приготвяне на свинско за Коледа, можете да разгледате тези 20 начина за приготвяне на свинско за Коледа и Нова година, предложени от Ladyzone.bg

Коленето на прасе покрай зимните празници е стара българска традиция.

От най-стари времена този български ритуал събира цялото семейство в къщата и всеки помага – кой с каквото може. В различните краища на България колят прасето по различни начини, а вече навлиза все повече и повече методът с отстрелването на прасето. Според фолклористите, корените на тази практика са далеч във вековете, защото в митологиите на много народи свинята с нейната плодовитост се свързва с богинята Майка.