За да избереш подходяща количка за бебето, имаш нужда от втори висше образование – това си мислех, когато ми се наложи да правя този избор. Наистина има толкова детайли, които трябва да се съобразят, за да бъде комфортна разходката и на бебето, и на майката. Но минеш ли веднъж по този път, после е лесно. За правилния избор е важно – да се информираш подробно преди покупката, да съобразиш избора си с личния комфорт и финансово положение и да се поучиш от грешките си. За да ви спестя последното, предлагам един списък с нещата, за които трябва да внимаваме, когато избираме количка за новородено.

Кош за новородено
Когато избирате количка за току-що родено бебе, задължително трябва да има кош за новородено. Това е най-удобното място за малкото човече – широко, хоризонтално и удобно за сън. Към комплекта обикновено има и летен кош, който има позиция за сядане, за момента, в който малкото човече ще усвои и тази поза.

Колко тежи
Тежестта на количката е фактор, не само когато се сгъва и се носи от точка А до точка Б. Тя оказва влияние през цялата разходка. Съобразете, че ще бутате не само нейната тежест, но и тежестта на детето, плюс всичкия допълнителен багаж с необходими неща за него, когато е навън.

Маневрена ли е
Проверете колко гъвкаво се държи по време на движение количката – дали лесно прави завои, дали трудно се повдига предната част (ще ви се наложи, когато слизате и се качвате на тротоара), и т.н.

Снимка: Thinkstock


Как се сгъва
Количките тип чадър ще заемат по-малко място в багажника на колата, когато пътувате. Върху количките, които се сгъват с прилепяне на основната част към дръжките, може да се постави друг багаж.

Влиза ли в асансьора
Това е нещо, което често се пропуска. Премерете колко е широка вратата на асансьора ви и колко е широка самата количка. Не ви се иска да я сваляте и качвате по стълбите, нали?

Има ли цяло легнало положение на коша
Това е много удобна функция, която се използва както за новородени, така и за пораснали деца. Добре е гърбът на количката да се спуска изцяло хоризонтално, за да може детето да се чувства добре, докато си почива.

Гумите - вид и посока на въртене на гумите
За българските улици, обикновено осеяни с дупки, е подходящо да изберете количка с гуми, които се помпят. Те са по-здрави, ако се спукат, могат да бъдат залепени, с тях возенето е по-меко.Проверете дали всички гуми се въртят лесно и дали се въртят наляво и надясно. Има модели със застопорени предни колелета за движение настрани, което създава дискомфорт на майките.