Притеснени и забързани, когато се стягаме за път, често си спомняме за храната едва на финала. Тогава, когато за приготвянето на нещо леко и здравословно няма време. Пазаруваме набързо нещо наготово – кифли, кроасани, чипсове, вафли, а... това е най-погрешната тактика.

Липсата на предварителна подготовка,

особено когато ще пътуваме с малко дете, може да ни докара кратък дискомфорт на стомха, безпричинна умора, неразположение, и със сигурност – лошо настроение. Резултати – сравнително безобидни, но последствията могат да бъдат и по-сериозни (натравяне например, което да вгорчи и дори да прекрати почивката ни).

При по-продължително и уморително пътуване през горещите летни дни

трябва непременно да осигурим не разбира се големи количества, а достатъчно. Това ще предпази нас и малкия ни спътник от стрес, умора и дискомофрт. Отговаряйки си на въпоса защо трябва да се храним преди и по време на пътуване, естествено следват и въпросите колко и какво да ядем.

Гладуването

може да провокира прилошаване или, при големите, изостряне на някои хронични състояния или заболявания. Обратно, прекаляването с ястия, несъобразени с крехкия и несвикнал на натоварване детски организъм, неминуемо може да доведе до нежелани усложнения. И двете крайности не са добри.

Преди да споделя какви храни са подходящи за мъничето, припомням, че педиатрите не спират да ни съветват, че малките, но чести хранения през най-горещия сезон са за предпочитане. Така детското стомахче се предпазва от натоварване, а едновременно с това малчуганът е и винаги зареден с енергия.

Важно условие, за да се чувстваме комфортно ние и децата ни,

е да избягваме храните от един вид – например сладкиши, т.е. въглехидрати. Разнообразието е задължително. Идеалният вариант е, в хладилната или в термочантичката, да заредим пресни плодове, сурови зеленчуци и само от най-полезните и безвредни бисквитки – пълнозърнестите.

Ако спирате по пътя, в крайпътни заведения,

по-добре е да не купувате на мъника си съблазнителен сандвич от витрината. По-приемливо и удачно е да изберем малка порция варен ориз или макарони на фурна. Най-здравословно е да забравим за яйцата, майонезите и пушените сирена, както и за всички рискови храни – тези, които в жегата лесно се развалят и могат да доведат до неразположение и натравяне.

 

От съществено значение е,

особено за малкото ни спътниче, колкото е възможно по-честото приемане на течности. За големите, съгласно постулатите на лекари и диетолози, не бих препоръчала кафето и кофеиновите напитки. Ако все пак си позволите чаша кафе, за да избегнете неговия обезводняващ ефект, консумирайте го с вода. Нека тя не бъде ледена, а с нормална температура.

Особено полезно

за поддържане на оптимална терморегулация на детското телце, в горещите часове по време на пътуването, е консумацията на топло чайче.