"Приятелството е най-трудното нещо на света, което може да се обясни. Това не е нещо, което се учи в училище. Но ако досега не сте разбрали неговия смисъл, значи нищо не знаете за живота" – тези думи на Мохамед Али разкриват смисъла на приятелството. То ни изпълва със сили, вяра и ни дава криле.
Всички ние го търсим, намираме, не намираме, даваме, загубваме, запазваме. Приятелството, е това без което никой от нас не може.
Приятелството, събрано в няколко послания, които отправям към сина си, за да знае как да бъде по-отворен към останалите и да може лесно да създава нови приятелства:

#Отваряй сърцето си на всеки, който има нужда от помощ и подкрепа. Ако имаш възможност, помогни на дете, което не знае как да си завърже обувката или среща затруднения при закопчаването на ризката си. Което се е спънало или разляло чашката си с вода.

#Ако си станал свидетел на грубо и обидно отношение към някое дете, защити го, но с чест и достойнство, а не с грубост и грозни думи. Същото дете може да стане твоят най-добър приятел.

#Срещнеш ли разплакано дете, отиди при него, опитай се да го успокоиш. Прегърни го.

#Научи се да казваш "Извинявай" и "Благодаря". Умението да признаваш грешките си и да бъдеш благодарен ще бъде оценено само от истински приятел – дори той да е още дете. Никога не си позволявай да разкриваш тайна, която някой от твоите връстници ти е доверил. Доверието е основа на доброто другарство. Не предавай ако не искаш да бъдеш предаден.

#Не давай съвети, ако човек не е поискал да чуе твоето мнение. Рискуваш да го отблъснеш. Направи го само тогава, когато се наложи да го предпазиш от пагубен избор, касаещ неговото здраве и живот.

#Научи се да разпознаваш искрените от фалшивите приятели. Първите винаги ще намерят начин да ти вдъхнат вяра, смелост и кураж. Другите ще се издадат по упреците и кусурите, които все ще ти „откриват”. Също така – приятел в нужда се познава. Ако имаш нужда от утеха, ще предложи рамото си. Ще се радва искрено и от сърце на твоите триумфи и успехи.

#Никога не укорявай и не обвинявай приятел за сторена от него грешка – волна или неволна. Прости, а после дай му втори шанс.

#Добрият приятел е с теб за това, което си, не от изгода. Почувстваш ли се използван, премисли – този, който злоупотребява с теб, може да се окаже всичко друго, но е и приятел.

#И никога не забравяй – искреността и верността са основни за истинското и трайно приятелство.