Тя се казва Юлиана (35 г.), щастлива мама на малко сладко момченце, което скоро ще стане на годинка. Професионално се занимава с маркетинг, а свободното си време обича да прекарва в разходки и пътувания.

Малко преди да навърши 30 години, някак естествено се почувствала готова да има деца. Преди това била категорична, че времето не е подходящо за тази важна част от живота й. "Винаги съм смятала, че да си родител е изключително отговорно и затова тази стъпка трябва да се предприеме, когато си готов да поставиш детето и отглеждането му на първо място." 

Както често се случва обаче, ние кроим едни планове за себе си, а съдбата има други. Отнема й около 2-3 години, за да забременее по естествен път, но чува страшната диагноза извънматочна бременност. Година след това този кошмар се повтаря. При извънматочната бременност ембрионът не се захваща в матката, а в тръбите, яйчниците или коремната кухина. Причина за това може да са запушени маточни тръби или неправилно функциониращ фимбриален апарат (ресничките, които придвижват яйцеклетката в тръбата) и др. 

Много двойки отлагат инвитро процедурата, въпреки установени репродуктивни проблеми, заради финансови затруднения. С цел да помогнат сдружения и клиники често се включват в благотворителни акции. Сдружение "Зачатие", с усмихнатото съдействие на синоптика на bTV - Емо Чолаков, ще подпомогне на 3 двойки, които не могат да се възползват от Фонда за асистирана репродукция, като им предостави ваучери за лечение на стойност 1500 лева всеки, в рамките на инициативата "За да завали слънце в повече български домове". 

Юлиана подава молба за одобрение от Фонда за асистирана репродукция скоро след втората извънматочна бременност, тъй като заповед за финансиране се чака близо година. "В моя случай това беше добре, тъй като трябваше да изчакам след последната операция, както и да направя изследвания в репродуктивна клиника, където за първоначален преглед при специалист се чака дълго. Процедурата направихме в клиника "Надежда" при д-р Персенска. Използвам възможността да благодаря на нея, на д-р Димова, при която родих, както и на всички акушерки и ембриолози, които работят дълго и неуморно, за да превърнат много дългочакащи двойки в щастливи родители. При мен процедурата протече много бързо, тъй като нямам други здравословни проблеми, свързани със забременяването, а и организмът ми понесе хормоналната стимулация много добре. След няколко дни инжекции с препарати, стимулиращи развитието на повече фоликули, последните бяха пунктирани и оплодени. Няколко дена след това ми върнаха две ембриончета, други замразихме. Всичко това отне по-малко от три седмици. През това време ходех на работа, не съм имала сериозен  дискомфорт, единствено чувство за подуване и желание да си легна много рано вечер."

Особено важно за времето, в което се извършват подготвителните и същинските процедури, е личното спокойствие на пациента. Може би това една от най-трудните части при инвитрото. "По време на стимулацията се чувствах много спокойна, притеснението дойде, когато стане време да направя тест и да видим резултата, както и да се потвърди, че бременността се развива добре. След това вече бях най-щастливия човек на света! Рационалното обяснение вероятно е, че е от промяната в хормоните, но често си мисля, че едновременното чувство на еуфория и спокойствие, което изпитвах, е било резултат на близостта с една малка невинна душичка". 

През цялото време партньорът на Юлиана споделя нейните притеснения, вълнения и надеждата за положителен резултат. В техния случай не е било необходимо той да се подлага на лечение, но въпреки това е важно в такъв момент партньорът да се ангажира пряко с целия процес и да дава морална подкрепа на половинката си. 

Съвет на Юлиана към жените, на които предстои инвитро, е да изберат клиника и доктор, на които да вярват; да прочетат и да се информират по темата умерено и да се оставят в ръцете на специалистите; да се въоръжат със смелост, вяра и търпение и да се заредят с положителна енергия.