Наближава сезонът на ягодите

Този нежен, сладък и красив плод е заслужил особената любов и внимание на гурмани и гастрономи. Със своя завладяващ и силен аромат той е желан и обичан плод и от всяко дете. Добре дошъл е и в менюто на най-малките, но при едно важно условие – да са отпразнували вече своя първи рожден ден!

Много майки, опасявайки се от високата алергенност на ягодите,

отлагат във времето запознаването на мъниците си с този прекрасен плод. Е, няма да си кривя душата, и аз съм от тях. Всъщност, истината е, че голяма част от педиатрите препоръчват ягодата заради:

богатия спектър хранителни вещества и витамини:

•    Ягодата се слави с високите си количества на калий, витамините А, В6, а по концентрация на витамин С се нарежда единствено след касиса.

•    Друго нейно уникално качество е и богатото съдържание на биофлавоноиди – витамин P – най-ефективното средство срещу анемия и умора.

•    Подобно на ябълката ягодата е богата и на така необходимия за поддържане на чистотата на стените на кръвоносните съдове пектин.

•    Заради богатото съдържание на пектин ягодките са и незаменими при борбата срещу стомашно-чревните инфекции.

•    Стимулирайки обмяната на веществата, ягодката подобрява и апетита на детето.

Важно!

При условие, че решите да захраните мъничето си с ягоди, и тук важи правилото за постепенното увеличаване на количеството, като се започне с половин ягодка без да се смесва с други плодове. Това се прави, за да можем по-лесно да констатираме, ако се появи, алергична реакция.