Как се казва вашият Герой ор приказките?

Симеон Коцев и Елена Петкова

Приказката

Представям моя вуйчо Симеон Коцев и моята преподавателка по социална педагогика Елена Петкова от Университет "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Бургас. През 1999 г. в Турция имаше страшно земетресение с хиляди жертви. Ние в Бургас също го усетихме. Било е голяма трагедия за турския народ.

По това време Симеон Коцев и г-жа Петкова били председатели на родителските настоятелства на две училища - "М.Лъкатник" и "А. Страшимиров". Те заедно с други родители организирали  благотворителен търг с рисунки на децата от тези училища и събрали 2000 лева в помощ на разрушено училище от град Ялова. Не е било лесно, но много хора  им се притекли на помощ - от БЧК, от еврейската организация "Шалом". Децата били доволни, че са помогнали и учудени, че рисунките им са толкова скъпи. Това станало през февруари 2000 г.

Никой не очаквал, че в голямата си мъка и възстановителни работи, благодарните родители и деца от училище "Зия Гьокалп" ще поканят на гости всички 35 бургаски деца и техните учители през есента. Една седмица децата гостуват в турски семейства. На тях им се радват, водят ги на екскурзии, отрупват ги с подаръци. За тях пишат в турските вестници. Срещат се официално с кмета и областния управител. Връщат се с официални писма до кмета на Бургас с покана за бъдещо сътрудничество.

Оттогава Бургас и Ялова са побратимени градове. Хората търгуват, гостуват си, участват на културни форуми. Също учители,  директори и дори цели класове от  училища и детски градини.
Днес тези деца са вече на двайсет години. Направената от мен номинация е подходяща, защото Симеон Коцев и г-жа Петкова заедно с децата са написали тази част от историята на Бургас.             Историята прилича на приказка, понякога страшна, понякога щастлива. Тяхната приказка продължава да се пише, пътеката между Бургас и Ялова е вече широк и устойчив път на доверие  и приятелство.

Симеон Коцев и Елена Петкова  предложиха вместо техните снимки, да Ви изпратя един кадър от гостуването на българчетата в Ялова. Децата носят българското знаме на парада за националния празник на Република Турция, 29 октомври. Гражданите на Ялова, сред които има много български изселници, ги приветстват.

Номинацията ни е изпратена от Гергана Раева.