Материалът е подготвен със съдействието на Vegeta

Когато навън захладнее, ни се иска, докато сме си вкъщи, да имаме топла и цветна храна. Топлината е за тялото, а пъстротата – за душата. Оранжевите, жълтите и червените нюанси на плодовете и заленчуците внасят допълнително вкус, страст и уют.

Рецептата за топло предястие с тиквички е типично есенна. Ако през лятото сме ги хапвали по-често пържени, с кисело мляко и копър, то в този вариант ви ги предлагаме печени и много добре овкусени.

Какво ви е необходимо:

за 2 порции

2 средно големи тиквички
50 г. пармезан
шепа лешници
2 скилидки чесън
зехтин
сол
мащерка
Vegeta Blue Original

Знаете ли, че подправката Vegeta е изобретена през 1959 г. от хърватския професор Злате Бартл? Само година по-късно тя е лансирана на пазара и от тогава непрекъснато набира успех. През 1974 г. марката започва да излъчва телевизионния сериал на Vegeta „Малки тайни на големите майстори на кухнята“, което по онова време е напълно иновативен подход към представянето на хранителни продукти, чрез готвене и съвети на известни готвачи. Всички познаваме класическото синьо пакетче с усмихнат, мустакат готвач, нали?

Хубавото на Vegeta е, че е съвместима с всяка подправка и хранителна съставка и е с високо съдържание на зеленчуци. Така ако някой вкус ви липсва през есенния сезон, лесно може да си го набавите. Тиквичките, овкусени с Vegeta, стават доста цветни, вкусни и ароматни.

Как се приготвя?

  • Нарежете тиквичките на кръгове с дебелина 1-1,5 см.
  • Залейте с малко олио и овкусете с Vegeta Blue Original.
  • Изпечете ги на скара или във фурна. На скара отнема по около минутка за всяка страна. Получават се хубави черти от реотаните, които правят ястието още по-атрактивно. Може да използвате и грил тиган. Ако печте във фурна, ще ви отнеме малко повече време, тъй като трябва да се изпари по-голяма част от водата в зеленчука.
  • Готовите тиквички сложете в дълбок съд. За да запазите топли, поставете и похлупак.
  • Настържете пармезана и го добавете към тиквичките, докато са още топли. Така той ще се стопи и ще полепне плътно по тях.
  • Почистете няколко скилидки чесън и ги нарежете на дребно.
  • Счукайте шепа лешници. Ако искате да станат още по-ароматни и хрупкави, запечете ядките за няколко минути на сух тиган.
  • Добавете ядките и чесъна към тиквичките и леко разбъркайте, за да се смесят вкусовете.
  • Към предястието може да добавите сос от заквасена сметана и кисело мляко в съотношение 1:1. 

Всяка рецепта има свои класически съставки и начин на приготвяне, но за да ни стане любима, понякога е нужен и малко новаторски подход. Всяко стрито зърно лют пипер, чаена лъжичка кафява захар или сушена подправка я правят малко по-различна. А знаем, че именно в малките неща се крие многото.

Новаторското при Vegeta е серията продукти Natur. Това са изцяло натурални подправки от изсушени зеленчуци и адриатическа морска сол, без подобрители и консерванти, които обогатяват ястието на вкус и правят храната в чинията още по-изкушаваща. Есента е толкова красив сезон, че да останем близо до природата е просто задължително. Та дори и да я поканим в кухнята си. Vegeta Natur е перфектният микс, който може да ви вдъхнови да направите от добре познатите ви ястия нещо различно и още по-добро. Една чаена лъжичка (3 г) е достатъчна за 250 мл супа, сос, ориз или 250 г паста. С нея може да овкусите и риба, картофи, месо и др. При това без допълнителни оцветители и добавки - само зеленчуци и подбрани подправки.