Като родители, всички искаме да отгледаме умни и способни деца, особено в динамичното време, в което живеем. Да можеш сам да селектираш важното за теб е най-важното умение, на което трябва да научим децата си в 21-ви век, според специалист от Станфорд.

"След години изучаване на пресечната точка между психологията, технологиите и начина, по който се ангажираме с тях, една от най-големите грешки, които виждам да правят родителите, е да не дават на децата си самостоятелност да контролират собственото си време."

Това твърди Нир Еял, преподавател във Висшето училище по бизнес в Станфорд. Той пише, консултира и преподава за пресечната точка на психологията, технологиите и бизнеса. Негови текстовете са публикувани в Harvard Business Review, Time и Psychology Today. Последната му книга се нарича "Неудържим: Как да контролираме вниманието си и да избираме живота си" 

"Да позволите на децата сами да вземат решения е огромен дар за тях, дори и да се провалят понякога. Провалът е част от процеса на учене", уточнява ученият, цитиран от CNBC. 

Ричард Райън, изследовател на факторите, определящи човешкото поведение, препоръчва на децата да се обясни по достъпен и прост начин, че дългото време, прекарано пред екрана ще е за сметка на други неща.

Детето трябва да разбере, че прекарването на твърде много време с приложения и видеоклипове означава по-малко време за игра с приятели в парка, плуване в басейна или за общуване с мама и татко.

Снимка: iStock

Децата се нуждаят от достатъчно самостоятелност

На детето може да се зададе въпросът - колко време на ден, според него, е полезно да прекарва. Родителите, разбира се, поемат риск с предоставянето на такава самостоятелност, защото децата все още не осъзнават същността на понятието "полезно". 

Снимка: iStock

"В интерес на истината очаквах да каже: "Цял ден!" Но тя не го направи. Вместо това, въоръжена с логиката защо ограничаването на времето пред екрана е важно и със свободата да решава, тя срамежливо поиска "два епизода", което са около 45 минути. "45 минути ли ти се струват подходящо количество екранно време на ден за теб?" - попитах. Тя кимна в знак на съгласие и по усмивката й разбрах, че смята, че е получила по-добрата част от сделката. Що се отнася до мен, 45 минути ме устройваха, тъй като оставяха достатъчно време за други дейности." - споделя опита си Еял.