Домашен любимец взимайте, само ако сте наясно с отговорността, която поемате. Това не е плюшена играчка, която може да мачкате и да поиграете с нея, само когато имате желание за това. Живейте с него, забавлявайте се, но и следете ваксинациите, давайте редовно хапчета за очистване, обръщайте внимание върху състоянието на зъбите и цялостното здравословно състояние. Имунизационният паспорт на кучето при пътуване през граница е необходим, колкото вашия.

Хигиената на куче у дома изисква да се сменят редовно постелките, на които лежи домашния любимец. Пускайте ги в пералнята на най-високата температура. След това включвайте пералнята на плакнене с белина, за да може спокойно да перете собствените си дрехи. Чистете лапите при всяко прибиране вкъщи. Къпете любимеца си според породата и нуждите му. Разчесвайте козината, за да отстраните тръните, които могат да наранят кожата. По време на разходка навън, носете найлонови пликчета, за да почиствате след него.

Кучето ще ви чака винаги с наострени уши и с радостно въртене на опашката. То е щастливо само за това, че ви припознава като "свои”. Но, необученото куче си е жива напаст. Нито наказания, нито караница променят нещата. С обученито му трябва да се занимава професионален треньор или човек с личен опит във възпитанието на домашно куче.

За да не лае преди отваряне на вратата, обучете кучето си с подаване на награда да си седи на постелката мирно в очакване на гостите.

От малко приучете кучето си да не получава нищо от хранещи се хора на масата. Ако продължава да досажда, затворете кучето в коридора и му дайте награда и играчка.

Ако дъвче чехлите, променете "обекта на желанията” с гумена играчка, кокал или друго от специализиран магазин, което да удовлетворява инстинкта му. Погалете го,  похвалете го за новата му придобивка, с която играе с удоволствие.

Купичката му с вода трябва винаги да бъде пълна с прясна вода.

Храната избирайте съобразено с породата, теглото и препоръките на ветеринарния лекар.

Домашните любимци са доказано лечебни и верни другарчета след животоспасяващи операции или за самотни хора. В последно време са все по-търсени от семействата с малки деца, заради възпитанието в отговорност, привързаност и споделено съжителство.

Не вземайте кученце само за да си начешете егото да го показвате пред хората. Ежедневните разходки са задължителни, но те са изключително здравословни за хора от всяка възраст. Готови ли сте да го дарявате постоянно с грижа и любов?