Добре дошли в #dogzone, където стопани и кучовци споделят своите преживявания, мнения и... какво ли още не. Наближава Великден, а с него и още един страхотен празник - Лазаровден. Защо ви напомняме за него ли?! Тъй като днешният ни главен герой се казва Лазар. Красив, див, енергичен и винаги готов за приключения. А от скоро дори си има и приятелка - Рижка (за всички фенки: тя не му е гадже, просто живеят заедно), с която споделя бели, храна и страстта си към преследване на котки. Стопанката му е сред най-усмихнатите и чаровни жени в България. Имайте предвид, че с нея не се спори на тема кино, защото всяка събота тя ви представя световноизвестни звезди от Холивуд в предаването по bTV Cinema "Като на кино". Да, именно, говорим за Стаси Кара.

#стопанинът

Име: Станислава Кара
Представи се с няколко думи: Журналист и водещ на предаването "Като на кино", киноман, пътешественик, заклет фен на грижата и любовта към домашния любимец.
Какво обичаш да правиш в свободното си време или какви са твоите хобита: Гледам много филми, пиша и спортувам. С кучето ми обичаме да тичаме заедно. 
Как се казва домашният ти любимец: Лазар, от скоро имам и Рижка.
Каква порода е: Лазар е немска овчарка, а Рижка е без порода.
Защо куче, а не котка, костенурка или хамстер: Този, който е съзрял любовта в погледа на едно куче, никога няма да помисли за друг любимец.

Снимка: Личен архив

 #кучето

Опиши се с 3 думи: Казвам се Лазар – палав, любвеобилен и винаги гладен.
Топка, гумен кокал или чехъл? Това е въпросът! По принцип предпочитам топка, но бързо успявам да я унищожа, затова след това се хвърлям върху всичко друго – от пръчка и камък до чехъл и друг тип обувки, дори слънчеви очила съм взимал за играчка. Не бяха много доволни от мен в този ден.

Довърши изреченията: 

- Стопанинът ми… е много мила и готина. Знам, че ме обича безусловно и понякога се възползвам от това. Обичам да я събуждам с целувки и да си играем заедно.
- Когато остана сам/сама... наблюдавам котките в съседния двор. Когато бях по-малък, разрушавах всичко, до което стигах. Един ден разлях кутия с боя, натопих си опашката в нея и след като я размахах, доста неща украсих в бяло. В моя защита, беше много скучен ден.  
- Мога да изям... всичко, което яде кака (ред. бел. "кака" е стопанката)! Винаги изглежда много по-вкусно от моето.
- Много обичам..., когато се случи това, което съм планирал.
- Когато ме ядосат..., се въртя в кръг и си гоня опашката.

Снимка: Личен архив

Глезят ли те или вкъщи всичко е под строг контрол? Те си мислят, че всичко е под контрол, но аз тайно знам, че мога да постигна всичко, което поискам!
Имаш ли си хоби? Тичане, гонене на всичко живо, игра с всякакви предмети, копаене на дупки и др.
А гадже? Не още. Кака непрекъснато ми обещава да ми намери, но още не се е случило. Наскоро ми натресоха една по-възрастна приятелка, на име Рижка. Тя е на 11 години и не си играе много с мен, но като цяло се разбираме. Гоним заедно котки, но и понякога спорим за храна. Като цяло е добра, но не ми е гадже.
Ако имаше златна рибка, която да изпълнява желания, какво би си пожелал/ла? Бих си пожелал да има някой, който да ми хвърля пръчка или топка по цял ден, никога няма да ми омръзне! Също и да ми носи хубаво месо за хапване, но забавата е по-важна.
 
#стопанинът

Защо избра тази порода куче и с какво тя е по-добра от останалите? Никога не бях имала куче през живота си и изборът на порода беше напълно случаен. Немските овчарки обаче са най-красивите и умни кучета.

Когато видя за първи път твоето мъниче какво си каза или помисли? Лазар беше на 2 месеца, когато ни го донесоха и още от първия поглед си допаднахме. Съпругът ми каза, "сега няма да реагираш веднага, може и да не го харесаме" и той беше първи в това да каже, че го взимаме веднага!
С какво ще запомниш или си запомнил/а първия ви ден заедно вкъщи? Поради липсата ни на опит, го гледахме като изкопаемо в началото. Беше ни адски странно, че има живо същество у нас. Първият ден той си свърши всички нужди, където не трябва и в интерес на истината, взаимно се учихме да съжиталстваме заедно. 
Има една поговорка: Не питай старило, а патило. Затова дай 3 съвета от опит на хората, които възнамеряват да си вземат тази порода куче! 

    - Не подценявайте енергията на тази порода, понякога може да ви побърка!
    - Има своята специфична миризма и оставя сериозно количество косми.
    - Но е най-умната порода куче в света, абсолютно всичко разбира.

Кое е любимото ви занимание заедно? Да ходим на разходки и да пътуваме заедно. Той пътува много лесно. Заспива веднага в колата и е готов за игра навсякъде. Много се разбира и с хора, добър е, никога не ме е страх, че може да нападне някого, независимо от страшния му за много хора вид. Ако се наложи, би защитил мен, разбира се, но никога няма да нападне без причина.
5 пакости, с които твоят домашен любимец ще остане в историята: Ох, 5 да бяха...

1. Когато беше на шест месеца, имаше свръх енергия и непрекъснато искаше да е навън. Една нощ се бях прибрала късно и в 7 сутринта той се появи, за да ме събуди - играеше му се. Няколко пъти му повторих да ме остави и последва странно притихване. Когато най-после станах, той беше извадил от всички чекмеджета в хола каквото беше намерил – кабели, снимки и всякакви други предмети и ги беше сдъвкал много добре. Беше като цар в средата на стаята.
2. Беше малко по-голям, когато все още го учехме да ходи до тоалетна навън. Един ден коремчето му се беше разстроило много, а той беше самичък. И беше се изходил по голяма нужда на балкона и всичко беше протекло надолу по долните етажи на сградата, голямо чистене падна.
3. Въпросният инцидент с боята, за който той разказа. Платихме солидни глоби, напускайки този апартамент, заради художника.
4. Един ден Лазар падна лошо върху много остри предмети и си наряза лапите. Шиха го и пи антибиотици, плака като малко детенце и беше най-ужасното ни преживяване с него.
5. Миналото лято аз тръгвах за София от морето, а мъжът ми оставаше с него там. Той обаче се отскубна и тръгна да тича след колата ми, за да дойде с мен. Мъжът ми тичаше след него, а той след колата, докато най-после го видях в огледалото и спрях. Можеше да го удари кола, той въобще не мисли за такива неща!  

Снимка: Личен архив

А кое е най-милото нещо, което прави той? Всеки ден е разкрасен с нещо мило. Когато ме събужда с целувки или ми се гали като бебенце - няма такова усещане. Когато имам лош ден, всичко, което трябва да направя, е да го гушна и мигновено ми се оправя настроението.
Вашето тайно място (или не толкова тайно) за разходки е... планината. Живеем в близост до нея, а отскоро и в къща. Малко след това осиновихме Рижка, която си беше живяла в тази къща цял живот. Тя е адски мило и добро кученце, на 11 години е и на фона на тригодишната енергийна бомба - Лазар, е много по-лесна за гледане. Тя хапва и спи, понякога му се дразни и му се кара, но се разбират. Водим ги заедно на разходка в планината, той гони пръчки, а тя си върви спокойно до нас.

Кое е любимото лакомство на домашния ти любимец? Двамата си ядат един на друг от купичките. Обичат кренвирши и всякакви колбаси, не са много по кучешките бисквити, но харесват човешка храна.
А ти приготвяш ли му/я храна? Ако - да, каква и може ли рецепта? Не им готвя, ядат си гранули смесени с консерва.
Приключенствате ли с домашния ти любимец и кои дестинации вече сте открили? Ако можех, бих го водила навсякъде с мен, но предвид размера му това не е възможно. Често ходим на вилата ни на село, на морето сме заедно, а най-далечната му дестинация е Истанбул. Няколко пъти е бил там. С Рижка е по-различно, един път съм я качвала в колата, но не й понася, тъй като не е свикнала.

Снимка: Личен архив

Довърши изреченията:

- Кучето ми... е едно от най-прекрасните неща в живота!
- Денят ми започва… с целувки и завършва с... галене по главичките на Лазар и Рижка.
- Когато се прибера вкъщи след работа... и двамата ме чакат с нетърпение и ми се радват.
- Кучешката храна... е важно да е качествена.
- След като си взех куче..., смятам, че съм по-добър човек.

Снимка: Личен архив