И така, дългоочакваното радостно събитие е вече факт. Тестът за бременност е индикирал 2 чертички. Това е първата ви бременност и сте толкова щастливи, но същевременно с това никога не сте се чувствали по-изморени в живота си. И няма как, допълнителните килограми и зараждащия се малък живот вътре във вас, не са никак малка работа. И за да се избавите от неприятните симптоми, не е нужно да проспивате цялата си бременност. Предлагаме ви различни идеи и начини, с които да останете будни, тонизирани и свежи по време на този толкова важен за вас период.

1.    Не икономисвайте от съня
Особено трудно е на бъдещите майки да се справят с първите три месеца от бременността, когато тялото изгражда плацентата, от която ще се храни зародишът. За да преодолеете трудния преход е най-добре да прибавите допълнителни 1-2 часа към съня си, ако сметнете, че той не ви достига за да се събуждате свежи и отпочинали. Изследване на Американската академия за медицина на съня, цитирано от ivillige.com показва, че спането по-малко от 6 часа (или повече от 10) всяка вечер при жени бременни в първото тримесечие, увеличава риска от високо кръвно налягане в третото тримесечие.

2.    Набавете си съня, който ви действа най-добре

Ако се обръщате и не ви е комфортно през цялата нощ, то почивката ви в никакъв случай няма да е ползотворна. Много бъдещи майки използват специални възглавници за бременни, които се поставят под кръста по време на сън или между коленете. В действителност не е нужно да купувате специални пухени приспособления. Просто вземете някоя стара възглавница и я поставете между коленете си. Това ще ви помогне да свалите напрежението от кръста и бедрата, което изпитвате, когато спите на една страна.

3.    Не яжте сладки неща
Захарта може да осигури енергията, от която се нуждае тялото ви, но в действителност когато кръвната ви захар се повиши, ще се почувствате дори по-изморена и от преди. „Това е така, защото простите въглехидрати се разграждат бързо от организма”, обяснява Химена Хименес, говорител на Американската асоциация на диабетиците. По-добрият вариант е да хапнете едно кисело мляко или парченце от някакъв плод и кашкавал. Ако е възможно, комбинирайте въглехидрати с протеини: комбинацията ще ви държи по-дълго активна и ще имате повече енергия.

4.    Зарежете домакинската работа и се разходете
Защо точно разходка? „Засилването на кръвния поток увеличава енергията, което ви кара да се чувствате по-тонизирани”, казва Вирджиния Лупо, която е говорител на Американския конгрес на акушерите-гинеколози. Когато бременността ви напредне е добре да го давате по-леко. Перфектното темпо спред Лупо е докато ходите да можете да водите спокоен разговор без да се задъхвате.

5.    Опростете графика си
Погледнете календара си. Май сте прекалено ангажирана да правите и да мислите за много неща – от това дали бебето ще се роди здраво, до това в какъв цвят ще пребоядисате детската стая. Изяснете си всички тези въпроси и спрете да се питате какво ще се случи. Щом вашият лекар казва, че всичко е наред, значи не трябва да се притеснявате за нищо.

6.    Танцувайте и слушайте музика с бързо темпо
Учени правили изследвания свързани с упражненията и активностите категорично заявяват, че ритмичната и бърза музика влияе на организма и темпото на живот. Така че ако се чувствате изморени или просто заспивате, пуснете си такава музика, за да подобрите тонуса и настроението.

7.    Увеличете приема на вода
Изненадващо, но факт: една чаша вода може да подейства по енергизиращо от чаша кафе. Това е така, защото умората често се дължи на дехидратация. „Да хидратирате тялото си е най-добрият начин да се чувствате тонизирани”, казва Хименес. Идеалното количество на ден е между 6 и 8 чаши от животворната течност. Друга опция е прием на зеленчуци, плодове и супи, които също съдържат вода.

8.        Яжте, за да преборите умората
Може и да не сте гладна, но по време на бременност е наложително да се храните, защото във вашия организъм има и още едно малко човече. За да набавите повече енергия на тялото е важно не какво количество храна поемате, а нейното качество. Освен това го правете по-често, но на по-малки порции. Спомнете си как се чувствате всеки път, когато преядете – доспива ви се.

Очаквайте продължение.