Да имате деца ще ви направи по-щастливи от това да останете бездетни, според ново проучване - но едва, когато те отлетят от семейното гнездо.

Резултатите идват от ново проучване на екип от изследователи, ръководен от Кристоф Бекер от Хайделбергския университет в Германия. Изследването установява, че родителите на деца могат бъдат по-щастливи от бездетните семейства в напреднала възраст, но това важи само ако децата им са се изнесли от вкъщи.

Предишни изследвания сочат, че родителството, социалните контакти и семейния статус влияят върху благосъстоянието и психичното здраве на възрастните хора, а това последно проучване разглежда именно ефектите от семейния статус.

Снимка: iStock

Учените са се допитали до 55 000 души на 50 и повече години от 16 европейски страни за психическото им благополучие, като резултатите сочат, че "положителните страни на родителството започват да доминират, когато хората остаряват".

Един от най-значимите фактори е, че децата се превръщат във форма на социална подкрепа и изследователите изтъкват, че социалните мрежи за подкрепа са свързани с по-голямо щастие и по-малко самота и могат да действат като буфер срещу стресови събития в живота.

Снимка: iStock

"Резултатите предполагат, че откриването на отрицателна връзка между децата и благополучието и психичното здраве може да не се генерализира при по-възрастните хора, чиито деца често са напуснали дома си вече", казват учените в проучването.

"Тъй като стресът, породен от балансирането на конкурентните задачи, свързани с грижите за децата, работата и личния живот, започва да намалява, след като родителите остареят и децата напуснат дома, значението на наследниците им като болногледачи и социални контакти може да има предимство", се казва в проучването.

Снимка: iStock

Същевременно децата, които все още живеят в дома на родителите си, могат да имат отрицателен ефект върху тяхното благосъстояние. Предишните изследвания по темата имат противоречиви резултати.

Доклад на Принстънския университет и Университета Стоуни Брук, публикуван в списание "Proceedings of the National Academy of Sciences", намира "много малка разлика" между удовлетвореността от живота на родителите и хората без деца. За разлика от други фактори, които са били открити - като доходи, образование, религия и здраве, коментира един от съавторите в проучването Артър Стоун.

Друго проучване, проведено от "Open University" в Англия, установява, че бездетните двойки са по-щастливи с техните отношения и партньори, в сравнение с родителите, като същевременно полагат повече грижи за отношенията си, отколкото родителите.