Цветелина Тодорова е здравен работник. Тя работи в ин витро център и е главен редактор на информационния портал Инвитро България. Същият, заедно с още десет ин витро клиники от цялата страна, са инициатори на Кампанията "Любовта е действие" в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. За нас е радост да се срещнем с нея и да научим повече около създаването на благородната кауза, подробности около нея и още любопитна информация, с която се надяваме да бъдем полезни на всички семейства с репродуктивни проблеми.

Вие сте здравен работник. Работите в ин витро център. От 2013 г. се занимавате с благотворителна дейност, а през тази година сте инициатор и създател на фондация "Любовта е действие". Тя е в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, на деца, болни от церебрална парализа, хора в неравностойно положение, на хора с увреждания. Как всъщност се роди идеята за създаването на тази благородна кауза?
От седем години работя в ин витро център. За първи път на работното си място се сблъсках с проблемите на репродуктивните двойки. Аз съм майка на две деца и не мога да остана безразлична към проблемите на тези млади хора. Идеята за тази кампания дойде като предложение на един от ин витро центровете миналата година. Тази инициатива се прие от седем клиники и бяха дарени 13 процедури. Изпитах огромно удовлетворение, че има начин да помогна по някакъв начин. Ин витро центровете са тези, които даряват и правят възможно сбъдването на мечти.

Нека да се концентрираме към настоящата кампания, насочена към семейства с репродуктивни проблеми. Тя стартира за втора поредна година. Бихте ли ни разказали малко повече за нея?
Кампания "Любовта е действие" е насочена към двойки с репродуктивни проблеми. Десет ин витро центъра се обединиха и ще финансират 18 двойки. В кампанията се включи и фирма, която безвъзмездно ще подпомогне центровете със необходимите среди за култивиране на ембриони. Всяка клиника предлага различен дарителски пакет и има индивидуални изисквания към кандидат-двойките. Уникалното на кампанията е това, че тя е изцяло онлайн организирана. Максимално сме улеснили процедурата по кандидатстване. Разбира се разчитаме на коректност от страна на кандидатите и те да заявят участие, само ако наистина отговарят на критериите на клиниките. Цялата информация може да се получи в Инвитро България (invitrobg.com). Кандидатстването става с попълването на декларация, която трябва да се изтегли от сайта и подаването й на имейла на избраната клиника. Само десет дни след старта, на имейлите на клиниките има вече над 1000 подадени декларации.

Има ли нарастване броя на стерилитетните двойки у нас в последно време, за които последната надежда остава ин витро оплождането?
Да, категорично има и това се дължи не само на вредните навици, на занижената здравна култура, но и на това, че днес младите хора предпочитат да се реализират, да си осигурят кариера, преди да създадат семейство. След навършване на 30 години, обаче, това вече е по-трудно.

Като специалист, който работи в тази област, мислите ли, че модерната техника повишава шанса за успешно забременяване?
Това, което мога да посоча като тенденция през последните години, е, че технологиите напреднаха значително и центровете вече разполагат с такава нова, съвременна и модерна апаратура, че е много по-лесно да се диагностицират причините за стерилитета при младите. Специалистите могат да разчитат на такива анализи, които нашите родители не са и предполагали, че ще съществуват. Става въпрос не само за генетичните изследвания, които смело мога да кажа, че са вече рутинни в генетичните лаборатории, но и други такива.

Смятам, че добрата диагностика, високия професионализъм и новите, съвременни технологии, са основата за повишаване на процента на успеваемост в ин витро центровете.

Продължава >>

Какъв съвет бихте дали на семействата, които искат да имат дете, а то все се бави ли бави. Кога, според вас, е най-удачният момент да се подложат на тази процедура и трябва ли да се избързва с нея?
Младите трябва да знаят, че забави ли се желаната бременност повече от 1 година, трябва да се потърси консултация със специалист. Това не значи непременно, че те се нуждаят от ин витро. За да се премине към тази стъпка, трябва да има индикации за това. Само и единствено специалистите по репродуктивна медицина могат да преценят това.
Моят съвет е да не се срамуват, защото срамът е най-честата причина за отлагане или подценяване на проблема. Трябва да се доверят на специалистите. Те са отдадени на работата си, това е тяхна мисия.

За нашите читатели със сигурност би било интересно да споделите колко деца у нас са били родени тази и в по-предните години благодарение на ин витро технологията?
По статистически данни за периода от 2009 г. до 2013 г се раждат средно по 750 деца само от дейността на Център "Фонд за асистирана репродукция". Предвид това, че се раждат и деца от ин витро процедури, които не са финансирани от държавата, то броят на тези деца е много по-голям.

Вие сте майка. Какво са за вас е майчинството?
Аз имам две момчета. Няма по-голямо щастие за една жена от това да бъде майка. Децата са всичко, те са щастие, те са любов, те са и тревога, те са всичко, което е нужно на човек. Те осмислят живота ми.

Цвети, разкажете ни нещичко за сама себе си. Какво ви вдъхновява, какво ви ядосва, какво ви прави щастлива, какво ви дава криле, в какво вярвате, за какво мечтаете?
Какво да кажа за себе си. Аз съм зодия Лъв. Упорита съм и преследвам целите си. Обичам да изпитвам удовлетворение в работата си и не мога да понасям слабите хора - тези, които казват НЕ МОГА. Няма такова понятие. Има ли желание - човек трябва да се мобилизира и да се бори.

Това, което ме прави щастлива са мечтите, вярата, подкрепата, семейството. Желая това да стане достъпно за всеки. За съжаление в ежедневните ми контакти, виждам, че животът не е изпълнен с розови облаци. Има хора, на които им липсват най-ценните емоции в живота, да бъдат родители. Има изоставени деца, деца с тежки заболявания, нуждаещи се от помощ. Това което, обаче ми дава криле и ме кара да вярвам, е, че има Благородни хора. Има ДОБРИ хора, способни да помагат. Такива са и клиниките участници в нашата кампания и тази година, и миналата. Вярвам, че колкото повече хора се обединим в усилията си – няма начин да не стигнем до желани успехи.
Мечтата ми е: повече усмихнати родители и щастливи детски очички!

Кампания "Любовта е действие 2014" е в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми и се провежда за втора поредна година. Смятате ли да продължите тази практика и в бъдеще и така да я превърнете в една красива и благородна традиция?
Имам желание тази кампания да продължи дотогава, докато някой има нужда от нея. Ако клиниките по стерилитет имат възможност да го правят всяка година и да носят радост, то няма причина да не го правим заедно и за напред!