Знаете ли, че нещо толкова просто като професионалното почистване на зъбите може да намали риска от раждане на недоносено бебе?! Според проучване направено в Университета на Алабама, възпалението на венците може да предизвика преждевременно раждане на бебета с твърде малки размери. Основният проблем идва от факта, че тези деца са в сериозен риск от развитие на сериозни и продължителни заболявания. Ето защо е от изключителна важност да се извърши тази процедура по почистване по време на втория и третия триместър на бременността. Една от теориите доказващи този факт е, че бактериите, свързани със заболяването на венците произвеждат хормон, който се смята, че предизвиква контракции.

Ако искате все пак да имате спокойна бременност е добре да спазвате следните препоръки:

- Докато още планирате да забременеете, отидете на зъболекар и проверете своя зъбен статус, което включва и оценяване състоянието на венците. Това ще позволи на вашия лекуващ стоматолог да ви направи лечебен план и да ви даде препоръки, които да спазвате преди, по време и след бременността. Така ще си гарантирате малко по-спокойно майчинство.

- Също така е добре да се информирате за това как да извършвате своята лична хигиена по правилен начин. Това включва не само почистването на зъбите с четка и конец, а също така и почистване на езика.

- Ако при извършването на прегледа се установи наличие на някакви заболявания свързани със зъбите и меките тъкани е препоръчително в максимално кратък срок да започнете тяхното лечение.

- Изгответе си хранителен режим, който да спазвате и който да е съобразен със всички здравни изисквания.


В случай, че вече сте бременна, то това не означава, че не можете да ходите на зъболекар, точно обратното. Редовните посещения на денталната клиника са много по-безопасни от никаквите, но колко често е добре да я посещавате зависи от вашия стоматолог.

Автор: д-р Богомил Стоев
Специалист по дентална медицина

Материалът е предоставен от www.mamatatkoiaz.bg.