Сега и през предстоящата зима е сезонът на мандаринките

И това е хубаво, защото тази сладка слънчева топчица е едно уникално плодче, което съчетава невероятно приятния вкус и сладостен аромат с неподозирано много и силни лековити свойства.

Златните сочни плодчета

са получили името си от висшите китайски сановници – мандарините, върху чиито трапези те никога не са липсвали.

 

 

Макар че съвсем наскоро

се запознах с тези сладки мъничета, те са ми едни от най-любимите лакомства напоследък. Казвам наскоро, защото до навършване на годинка и половина не било желателно цитросови плодове да се дават на бебоци. Имало опасност от алергични реакции.

Но табуто падна!

Наскоро навършил година и десет месеца, вече се радвам на възможността и официалното разрешение да си похапвам от тях, когато си поискам със или без разрешение. Още повече, че уникалните им хранителни и здравословни качества ги правят желана и обичана храна за големи и малки, особено през мразовития сезон.

Те доставят така необходимите за организма

през зимата полезни съставки, особено за такива бързо растящи сладури като мен. На първо място, както и всички екзотични цитросови плодове, те са изключително богати на витамин С – "елемента" на живота, на витамин A – пръв помощник на имунната система, стимулатор на зрението и най-необходим за растежа на клетките, на D – който бори рахита и на K – приятелят на кръвоносните съдове. Ако прибавим към тази компания и изключително балансираното съдържание на белтъчини, флавоноиди, фибри, микроелементи и най-много въглехидрати, това прави мандаринката уникална.

 

 

Аз обичам

и дебелокори и тънкокори, и сладки, и не съвсем. Хапвам си ги обелени, парченце по парченце, а по-често изцедени на сокче. Освен че е неописуемо сладичко и свежичко, то със сигурност гони надалеч вируси, бацили, настинки и грипове разни.

Забележка, адресирана предимно към по-разсеяните мами!

Внимавайте за семките и не прекалявайте с количеството! Неограниченото тъпчене с мандаринки може да увреди емайла на зъбките. Високото съдържание на захари и киселини действа дразнещо и върху лигавицата от вътрешната страна на бузките.

Според чичкодокторовците обаче 1-2 мандаринки и чаша сокче дневно са сигурна гаранция за весели игри и добро настроение. Потвърждавам го и аз!

Фен на мандаринките,
Ваш Мишо :)