Първата панда, родена в тайвански зоопарк, зарадва света с доброто си здраве. Тя е и първата рожба на двойката млади панди Юан Юан и Туан Туан, подарени от Китай, като жест на приятелство, през 2008 година, на зоопарка в Тайпе – столицата на Тайван.

Мечето е женско и вече си има име – Юан Зай. То се появи на белия свят в началото на миналия месец, но тъй като бе недоносено, се наложи поставянето му в кувьоз. Екип от зоолози са работили денонощно, грижейки се за оцеляването на новородената панда. 

Сега, когато животът на малката чаровница вече е извън опасност, зоолози и ветеринари разрешиха на журналисти да я снимат. Фотографията на невръстната представителка на застрашения от изчезване вид – голяма панда, публикувана на сайта на Daily Mail на 7 август, бързо обикаля света и я прави световно известна звезда.

Както виждате, тя жизнерадостно приветства почитателите си с "големите" си бебешки лапи и искрено се радва на заслужената слава.

Посетителите и гостите на зоопарка в Тайпе обаче ще трябва да почакат още два-три месеца, за да могат отблизо да се запознаят с нашата героиня.

Новородените бебета панди при раждането си тежат едва 100 г, слепи са и са напълно безпомощни. Майката е неотклонно с малкото същество, като се грижи за него, без да го изпуска от прегръдките си нито за миг в продължение на почти два месеца и половина, когато то проглежда и започва да пълзи. Едва, когато навърши 5 месеца, пандата започва да се храни с бамбукови филизи (основната храна на мечките панда). Младите мечета панди се отделят от майките си и стават по-самостоятелни едва след година и половина от раждането си.