Бебе слонче плака в продължение на 5 часа, след като собствената му майка го нападна и изостави в зоологическа градина в Китай. Малко след като майката родила малкото, тя го настъпила. Ветеринарите се надявали това да е инцидент. Те лекували малкото, преди да го върнат на майката, но тя отново го нападнала.

"Мъникът беше много разстроен и плака в продължение на 5 часа, преди да успеем до го успокоим. Не можеше да е далеч от майка си, а тя се опитваше да го убие." - споделя служител в зоопарка.

Бебето слонче се казва Хуанг Хуанг и на снимките ясно се виждат сълзите му. Служителите в зоопарка полагат извънредни грижи за малкото слонче и то вече се чувства по-добре.

Майката пък изгубила апетита си и "може да е в депресия" - се казва в репортажа на Huffington Post.

От университета Калифорния, поставиха въпроса дали слоновете могат да плачат наистина и заключиха, че отговорът може да е "да" в зависимост от значението, което влагаме в думата.

Ако да плачеш означава да проливаш сълзи, тогава - да, могат. На практика всички сухоземни бозайници произвеждат сълзи, за да "смазват" очите.

Но ако да плачеш означава да реагираш на емоция, то тогава отговорът е малко по-неясен. Всичко зависи от това дали слоновете наистина изпитват емоции.

Има доказателства, че емоционалността на тези мили животни, е факт. Съвсем не от скоро точно слоновете са известни с това, че са изключително изразителни същества и умеят да показват широка гама от емоции - от радост и гняв, през скръб и състрадание.

Например слоновете изразяват радост, когато играят и се срещат с други - свирят с хоботи и махат с уши. Когато се роди ново слонче, женските могат да бъдат чути да мучат и да глезят малкото.

Слоновете са широко известни с изразяването на скръбта си, когато загубят някого - дори и за човек. Те оплакват мъртвите, като докосват тялото или обикалят около него. Според някои изследователи е възможно слоновете да имат дори спомени и реагират на смъртта, което е доказателство, че може и да разбират какво означава тя.