На 11 юни децата ги очаква поредната приятна изненада. Тогава на вестникарските павилиони ще се появи новата книга от поредицата „Приказки на глас” – „Аладин”. Изданието ще ги очарова с красивите си илюстрации и приказката, записана на аудиодиск с гласа на театралната актриса Майя Остоич. То ще може да се открие по местата за продажба на вестници и списания в цялата страна на цена от 7,99 лв.

Защо аудиоприказка?

Защо е добре да запознаете детето с аудио приказките? Причините са много, а ползите големи, но сега ще ви посочим една конкретна. На първо място, аудиозаписът оживява статичните думи в книгата и ги приближава към децата. Това е така, защото професионалният актьорски глас ангажира повече вниманието на малчугана. Той внася повече драматизъм в зависимост от развитието на историята. Детето може едновременно да чете и да разлиства красиво илюстрираните страници на книгата и да слуша приказката, разказана от актьор. Това ще му помогне по-бързо да се приучи на гладко четене и правилно изговаряне на по-сложни думи.

Из „Приказки от 1001 нощ”


Да ви разкрием ли сега някои интересни подробности за „Аладин”? Добре тогава! Както е добре известно, „Аладин” е арабска народна приказка, част от колекцията „Приказки от 1001 нощ”. Въпреки че е сред най-прочутите в сборника, тя е добавена сравнително късно към него – през 18 век, от френския преводач Антоан Галан. Любопитното е, че според повечето източници действието в оригиналната история се развива в Китай, при това самият Аладин е китаец. Независимо от този факт, всеки един от героите е с арабско име, като монархът също носи повече черти на мюсюлмански управник, а не на китайски император. Затова и някои изследователи приемат, че действието се развива в историческия регион Туркестан (Централна Азия).

Адаптацията на „Дисни”


През годините историята на Аладин претърпява най-различни адаптации. Анимацията на „Дисни” се появява по кината през 1992 година. Макар сюжетът да се базира на популярната приказка от „1001 нощ”, много елементи са добавени допълнително. Като желанието на злия Джафар да се ожени за принцеса Ясмина, набеждаването на Аладин за престъпник и арестуването му. Или срещата на Аладин с друг затворник (всъщност Джафар), който му помага да се измъкне от затвора и му споделя за скрито съкровище. И Аладин, който използва откритото съкровище (лампата), за да се представи за принц и да отмъсти на Джафар. Описаната сюжетна линия всъщност е доста подобна на тази в романа „Граф Монте Кристо” на Александър Дюма-баща. Интересна подробност е и, че аниматорът Ерик Голдберг се вдъхновява от карикатури на Ал Хиршфелд, за да създаде джина, а глас на героя дава актьорът Робин Уилямс. Ясмина пък е шестата принцеса на „Дисни” и единствената с арабски черти. Гласът й е озвучен от актрисата Линда Ларкин, а образът й е вдъхновен от принцеса Бадрулбудура (от „1001 нощ”. А образът на Джафар се базира на този на Злодеида от „Спящата красавица”. В интерес на истината двамата злодеи – Джафар и Злодеида, споделят много повече от сходства във външния вид: и двамата притежават жезъл, чрез който упражняват черна магия; имат птици (Злодеида – гарван, а Джафар – папагал); и се превръщат в гигантски зверове във финалната битка – Злодеида става дракон, а Джафар – змия.

Интересно, нали? Приключенията от анимационния филм на „Дисни” са предадени на страниците на четвъртата книга от „Приказки на глас”! Запознайте детето с историята на Аладин, подарете му новото заглавие от тази чудесна поредица! Търсете го от 11 юни по местата за продажба на вестници и списания.

Нов конкурс

А сега е време за традиционното ни предизвикателство към вас. Този път имате възможност да спечелите комплект от четирите нови книги в поредицата „Мечо Пух и природата” – „Есента и зимата”, „Пролетта и лятото”, „Навън е студено” и „Навън е топло”. Ще ги разпознаете веднага, ако детето е почитател на поредица „Меденосладка енциклопедия”. Четирите издания са разделени в две възрастови групи (за 3 и 4-годишни) и са подходящи за любознателни малчугани, които са готови за срещи с природата чрез книгите. Всяко едно от тях се състои от 24 цветни страници с интересни факти и занимания и включва 2 страници лепенки. На края на книгите ще откриете 16 карти за трениране на паметта.

За да се включите в конкурса за спечелването на комплекта, споделете в коментар под статията: „Кой е вашият любим сезон и защо?

В конкурса участвате само с един отговор до 21 юни 2013 година. Имената на двама печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук.