Девет реплики, които според семейните терапевти са най-лошото нещо, което един мъж може да каже на съпругата си. Изпратете този материал на вашата половинка. Ако е много докачлив, помолете някой друг да му го изпрати.

1. Изречения, които започват с „Никога...” и „Трябва да...”

Избягвайте генерализациите. Никой не иска да слуша поучения кое е най-доброто за него и какво изпуска, ако не направи определени неща. Вместо да натяквате на жената, че постоянно оставя топка косми в сифона на банята, просто я помолете да ги почиства.

2. „Успокой се”

Най-бързият начин да създадете емоционална пропаст между вас и дамата е като кажете „Успокой се” или „Просто се отпусни”. По този начин вие отказвате да приемете нейните чувства и емоции. Правилната реакция е да изслушате жената, да я подкрепите и да предложите помощ.

3. „Ти си жена и не разбираш”

Не правете обобщения за двата пола. Така обиждате нейната интелигентност, а и най-малкото признавате, че не можете да й обясните нещо.

4. „Наистина ли се нуждаеш от това?”

Когато жена ви е надвишила бюджета при покупката на нещо, не я обвинявайте. Ако тръгнете в атака, тя ще трябва да премине в защита и няма да постигнете нищо. Говорете за семейния бюджет и за отговорностите на двамата, а не само за нея и нейните покупки.

5. „Това те разстройва? Мен не би ме притеснило”

Грешно изказване, с което намеквате, че жената трябва винаги да постъпва като вас. Това ще я отблъсне и нарани. Вместо да се изкарвате като герой с непоклатима психика, изслушайте жена си и вникнете в емоциите й.