Рибата е ценна храна, която е от изключително значение за развитието и здравето на детето. За съжаление редовното й присъствие в детското меню не е разпространена практика у нас. Всеки родител трябва да е наясно с изключителните ползи от нейното неотменно присъствие в детското меню. В страни като Италия, Франция и тези от Северна Европа например, рибата дори е включена като задължителен продукт в детското меню.

Тук  са 8 от най-често задаваните от родители въпроси, касаещи значението и ползите за детския организъм от редовната консумация на риба >>

1. Защо рибата трябва да присъства редовно в хранителния режим на децата ни?

•    В рибата има високо съдържание на пълноценни и лесноусвоими белтъчини и мазнини. Рибата не съдържа съединителнотъканни влакна и ципи, поради което тъканта й е по-нежна и мека, леснораздробима и по-лесно смилаема.
•    Мазнините на рибата са богати на полезните ненаситени мастни киселини, които са далеч по-лесноусвоими от твърдите, наситени мазнини на месото. Те са известни с предпазното си действие към едни от най-разпространените заболявания на сърдечно-съдовата система – ранната атеросклероза и сърдечния инфаркт.  Стартът на профилактиката на тези именно заболявания трябва да се постави още в най-ранна детска възраст. Установено е, че за предпазване от атеросклероза и инфаркт е нужно да се консумира средно по 30 г риба на ден. Не случайно едно от най-разпространените изисквания на специалистите по света е рибата да се включва в детското меню поне по веднъж седмично и още през втората половина на първата годинка.
•    Рибата е богата и на необходимите за растежа на костите калций и фосфор.
•    Рибата е богата на йод, така необходим за развиващия се детски организъм. Йодът има значение както за добрата обмяна на веществата, така и за щитовидната жлеза.
•    Рибата е богата на мастноразтворимите витамини А и D, които участват в имунната защита на организма.

2. Кои са най-подходящите риби за детето?

Подходящи за малкото дете са пресните или замразените бели риби. Също така сред най-препоръчваните от специалистите риби за бебето е сьомгата, поради високото й съдържание на омега 3-мастни киселини. 

3. Каква риба не бива да даваме на децата си?

В никакъв случай не давайте на децата си осолена и опушена риба! Най-добре е рибата да се яде печена или варена!

4. Кога е най-подходящият момент рибата да се въведе в менюто на детето?

След 9-10-месечна възраст под формата на рибно-зеленчуково пюре, което се редува с месно-зеленчуковото. Разбира се, захранването с риба трябва да стане постепенно, за да се следи за евентуална алергична реакция.

5. Колко често трябва да яде детето риба?

В кърмаческа възраст е добре рибата да се дава 1-2 пъти седмично. За деца над 1 година са подходящи различни супи и ястия с риба, които се включват в менюто по един път седмично вместо месото. 

6. Как да съхраним рибата за по-дълъг период от време, без да се развали?

Трябва да се има предвид, че рибата се разваля бързо, което може да доведе до тежки хранителни отравяния. Затова е важно, веднага да я почистите от вътрешностите и хрилете, след което да я измиете добре, да я подсушите и (в случай, че няма да я консумирате веднага) да я приберете хладилник или фризер. Замразената риба е опасна, само ако не е държана постоянно при ниска температура и се е размразявала, при което е започнало разлагането й с образуване на токсични вещества.

7. Как да разберем, че рибата е прясна и годна за ядене?

•    Прясната риба е твърда без неприятна миризма
•    Очите й са прозрачни, лъскави, изпъкнали
•    Хрилете й са със свеж червен цвят
•    Люспите й са лъскави и се отделят трудно
•    При почистване костите също се отделят трудно
•    Поставена във вода, прясната риба потъва

8. Кои са признаците, по които да разпознаем, че рибата е развалена, негодна и опасна за консумация?

•    Непрясната риба е лигава и мека
•    Люспите й са тъмни и при пипане лесно падат
•    Очите й са мътни, хлътнали или изтекли
•    Хрилете са сивкави
•    При почистване вътрешностите лесно се разкъсват
•    Поставена във вода, рибата изплува на повърхността