Често се случва децата да се събудят през нощта или в съвсем ранна утрин и да решат, че е време за игра. Нахлуват в спалнята на родителите си в 3 часа, жизнерадостни и усмихнати, с отривисти викове „Хайде да играем!”. И дори да поиграете заедно, въпреки че клепачите ви се затварят, е добре да научите детето кога е време за сън и кога за игра. Децата възприемат най-добре не с думи, а с дела. Покажете им, че трябва да поспят още малко и че 3 часа не е 15 с тези 3 страхотни джаджи.

Тренировъчен будилник Сам овцата

Сам е овца треньор, с която всяко хлапе може да се научи да различава времето за сън т времето за игра. С други думи – Сам е експерт по спането.  Сам затваря очите си, когато е време за сън и по този начин показва на децата, че трябва и те да го направят. Ако детето ви се събуди през нощта, то ще види спящия Сам и ще вземе пример от него. О, Сам, спи, тогава ще поспя и аз! Часовникът свети с мека светлина, така че лицето и циферблатът се виждат дори и на тъмно. Детето може да види, че неговият приятел още спи и че е твърде рано за ставане. Половин час преди времето за събуждане светлината става зелена, а 12-те звездички на дисплея започват да изчезват една по една. Сам все още е със заторени очи, но тази промяна ще подскаже на детето, че скоро ще може да стане от леглото. Само още няколко минутки тишина за мама и тате. Овцата Сам може да се използва и като традиционен будилник. Ако овцата не ви е любимо животно, има вариант и с маймуна.
Продуктът е наличен в urbanbaby.com.au. Цена: 74,95$.

Mече с топъл пълнеж

Ако детето се събуди в неподходящо време и не може да заспи, може би има нужда от топлина и добър приятел. И тъй като нощта не е подходяща за чаша топло мляко (все пак после трябва да миете зъбите и други дейности, които разсънват), изберете плюшена играчка с пълнеж, който може да се затопля. Обикновено това е ориз или топчета стиропор. Поставен само за секунди в микровълновата, мечо ще отделя топлина в продължение на доста минути, докато детето заспи отново.
Подобни играчки има в големите магазини за детски артикули.Спа машина за детски, успокояващи звуци и светлина
Понякога децата се будят и стават неспокойни, заради тъмнината в стаята. За да не свикват да спят на светната лампа, което също е лош навик, може да използвате машина за светлина и звуци. Тя действа успокояващо и създава уютна атмосфера, която предразполага към сън. Машините имат таймер и се изключват сами след 15, 30 или 60 минути. Звуците са сърцебиене, морски вълни, песнички, дъжд и др. 
Продуктът е наличен в amazon.com. Цена: 49,89$.