Над 200 видни писатели – романисти, драматурзи и поети – се присъединиха към глобалната литературна кампания през тази седмица, като пишат „Малки истории“ в седем реда, за да отбележат Световния ден на детето, както и несправедливостта, пред която са изправени толкова много от най-бедните и поставените в най-неравностойно положение деца. Серията кратки разкази дава началото на честванията на 70-годишната дейност на УНИЦЕФ за помощ и надежда за всяко дете. 

Кратките истории ще бъдат споделени от някои от най-известните автори с техните собствени социални медийни аудитории. Първата дама на Финландия, Йенни Хаукио, представи концепцията, като даде тласък на инициативата за присъединяването на писатели от Азия, Африка, Южна Америка, Европа, Близкия Изток и Австралия.

От България желание за участие заявиха Емил Конрад, Людмила Филипова, Краси Зуркова (Самодива), Вихрен Георгиев (People of Sofia), Ра Ралица Генчева (Този път, за да ме чуеш) - Фабрика за книги, Стефан Иванов, Боряна Некова, Мартин Костов и Стефан Икога.

„Като писатели ние сме в състояние да се застъпваме чрез непринуденото разказване на истории. С тази достойна и необходима кампания, ние призоваваме за защита на правата на милите деца по целия свят“, каза известната нигерийска авторка Чимаманда Адики.

В групата писатели, чиито жанрове варират от приказки до фантастика, влиза и един от най-младите публикувани автори в света, 7-годишната южноафриканка Мишел Нкаманкенг. Написани на над 10 езика и различни по стил, всички истории показват, че правата на много деца все още са пренебрегвани.

Кампанията се провежда в момент, когато има нарастващи заплахи за правата на детето. Над 50 милиона деца са били изселени от домовете си в резултат на конфликти, бедност и промените в климата, а още милиони са изправени пред неописуемо насилие в техните общности. Около 263 милиона деца са извън училище, като през миналата година близо 6 милиона деца под 5-годишна възраст са починали от предимно предотвратими болести.

„Шокиращо е да се види, че животът на много деца е все още толкова силно повлиян от ужаса на конфликти, неравенство, бедност и дискриминация. Надявам се, че тези „Малки истории“ могат да напомнят на света, че ние трябва да потвърдим нашия ангажимент към всички тези деца, чиито живот и бъдеще са заложени на карта“, каза говорителят на УНИЦЕФ Палома Ескудеро.

Чимаманда Адики използва нейната „Малка история“, за да даде старт на кампанията, която ще продължи до 20 ноември – годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.